Recept szürke napokra: narancstortába zárt napsütés
Ez a narancsos mascarpone krémes pitetorta egészen biztos, hogy az utolsó morzsáig el fog fogyni. Kifejezetten ilyen borongós napokra ajánljuk, amikor már nagyon ki vagy éhezve egy kis fényre. Ez a desszert elhozza a napsütéses tájak élményét az otthonodba!
Narancsos pitetorta
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás (nagy)
- csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot. Végül adjuk hozzá az előzőleg villával kicsit felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát. Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (én két folpack fólia között nyújtom ki a tésztát, mert így sokkal egyszerűbb, majd a felső fóliát levéve, egy gyors mozdulattal fordítom át a formába.)
Töltelék hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg tejföl
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 db tojás (nagy)
- 1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
- 2 db narancs leve
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 mk őrölt fahéj
A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, és az őrölt fahéjjal.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a reszelt narancshéjat, és a kifacsart narancslevet, majd szintén keverjük alaposan össze.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd óvatosan öntsük bele a simára kevert tölteléket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 150 fokon 35 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a pitetortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu/