Reggeli (nemcsak) halaknak: cukormentes sütőben sült fánk
A sok túrós, szalagos, farsangi és egyéb mézes-mázos fánkok után a Halak vannak olyan „kegyetlenek”, hogy ismét fánkot etessenek velünk. De hogy valami jó - jobban mondva - új süljön ki a dologból, kerestünk számotokra egy alacsony szénhidráttartalmú és nem mellesleg cukormentes receptet.
A hozzávalóknál kevés szabad kezet kapunk, hogy az általunk preferált, jól bevált termékeket használhassuk. Azonban van egy fontos segédeszköz, amelynek a megléte elengedhetetlen: Vásárolnunk kell egy (szilikon) fánksütő formát!
Ha ez megvan, jöhet az alapanyaglista egy tucat fánkhoz:
2 csésze szénhidrátcsökkentett liszt (Ha szükséges, a gluténmentes is jó lehet.)
1 ¾ csésze szemcsés édesítőszer
- 1 db tojás
- 2 ek. olvadt vaj
- Kb. 1 ¼ csésze (növényi) tej
- 2 ek. sütőpor
- fél tk. só
- 2 tk. vaníliakivonat
Most pedig vigyázz, kész, süss!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsük elő az újdonsült fánksütő formánkat.
Egy keverőtálba öntsük össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a cukoralternatívát, a sütőport és a sót, majd tegyük a tálat félre. Egy másik tálban pedig keverjük össze a többi alapanyagot: a tejet, a tojást és a vaníliakivonatot.
A nedves hozzávalókat, lassan adagolva, keverjük bele a száraz hozzávalókhoz. Miután egyenletes masszát kapunk, adagoljuk bele a sütőformába.
Süssük 18-20 percen keresztül. Tűpróba után vegyük ki a fánkokat a sütőből, de hagyjuk a formában kihűlni.
Ha igényünk van rá a tetejére ízlés szerint mehet cukrozatlan fahéj vagy cukormentes máz, ha pedig tölteni támadna kedvünk, akkor a cukormentes gyümölcsíz vagy puding a bele való!
Forrás: thesugarfreediva.com/sugar-free-low-carb-baked-doughnuts/