2025.02.01. 12:30:11 6456 234

Régmúltú ételeink nyomában – 2. rész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Palócország egyik régről származó, ám a helyiek körében ma is népszerű étele a krumplis laska, vagy másnéven burgonya lángos, amit ők az eredeti recept szerint a sparhelt platniján sütnek és olvasztott zsírral kennek meg. Ha nem arról a vidékről származol is, érdemes megkóstolnod ezt a nagyon egyszerű, ám sokféle módon kombinálható ételt.

Krumplis laska Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krumplis laska Fotó:123rf.com

Krumplis laska (vagy lángos)

Hozzávalók az alap tésztához (kb. 12 adag):

  • 1 kg burgonya (az újburgonya nem jó hozzá)

  • 25-30 dkg finomliszt

  • olvasztott zsír (szalonnazsír)

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk. Puhára főzzük annyi enyhén sózott vízben, amennyi bőven ellepi. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd krumplinyomón forrón egy gyúrólapra átnyomjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

Elsőre rászórunk 25 deka lisztet és fél evőkanál sót. Alaposan összegyúrjuk, közben, ha kell lisztet adunk még hozzá. Akkor jó, ha a krumplinudlihoz hasonló állaga lesz. Öklömnyi vastagságú rúddá sodorjuk. Kb. ujjnyi vastagon 12-15 szeletre vágjuk, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb laskákat akarunk sütni. Egyenként kissé meggömbölygetjük. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 2-3 milliméter vastagságúra, palacsinta nagyságúra nyújtjuk.

A tűzhely (régi típusú villanyrezsó) közepesen forró platniján, vagy, ha esetleg van sparheltünk, akkor azon, oldalanként kb. 1,5 perc alatt megsütjük, de készíthetjük serpenyőben is. Egy kevés olvasztott zsírral (füstölt szalonnát süssünk ki) megkenve egymásra rakosgatjuk.

Újabban többféleképpen is töltik: egy kevés olvasztott zsírral megkenjük, majd lekvárral töltjük. Kerülhet rá túró, tejföl és cukor, cukrozott mák vagy dió, vagy akár pirított káposzta is. Sörkorcsolyának való, férfiasabb változata, amikor kis szeletekre vágott húsos füstölt szalonnát egy kevés zsíron megpirítunk, majd félfőre vágott hagymát fonnyasztunk rajta. Megborsozzuk, a laskára halmozzuk, egy kevés tejföllel meglocsoljuk, majd föltekerjük. Jó étvágyat!

A recept forrása: csaladireceptkonyv.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.