2015.01.19. 10:00:54 13126 62

Sárgarépás finomságok: nem csak a szemnek, a szájnak is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárgarépa kiemelt fontosságú kultúrnövény, ami valószínűleg minden kertnek és konyhának állandó vendége. A legjobb benne, hogy télen is elérhető, így nem kell le várnunk egy percet sem, hogy elkészíthessük ezeket a finom ételeket. De mielőtt a receptekre térnénk... Miért is olyan fontos a sárgarépa, és miért is fogyasztunk belőle annyit?

Téli sárgarépa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli sárgarépa

Sárgarépa a szemnek

A sárgarépa egy nagyon fontos vitamin, az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint tartalmazza nagy mennyiségben. Ennek köszönheti szép narancsos színét is. A karotin egy erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek felvenni a harcot a szabadgyökök ellen. Az előanyagot a szervezet alakítja A-vitaminná, amiért minden nyálkahártya és a szem is nagyon hálás lesz. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy az A-vitamin, így a sárgarépa kitűnő a látás támogatására, egészen pontosan a fényérzékelését javíthatja. Ennek köszönhetően, akár a szürkületi vakság ellen is jó lehet. De azt tudtad például, hogy ezt a zöldséget jobb főzve fogyasztani, mint nyersen?

A sárgarépa legfőbb hatóanyagát, a béta-karotint vastag sejtfalak védik, amelyek a főzés során megrongálódnak, így könnyebben hozzáférhető az értékes elővitamin a szervezetnek.

Miért ropogtasd még?

Nyersen rosttartalmának köszönhetően jótékony hatása lehet az emésztésre is, megakadályozhatja a puffadást és a székrekedést. Kisbabáknak fontos finomság lehet a hozzátáplálás idején a sárgarépa püré. Mivel alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúrába és diétás éttrendbe is beilleszthető a fogyasztása. Szintén a béta-karotinnak köszönhetően a bőrünknek is jót tesz, megakadályozza a bőr kiszáradását és a sápadt színtől is elbúcsúzhatsz.

Sárgarépa, mint gyógynövény?

A sárgarépa szárított leveléből készült teának a népi gyógyászat szerint vérnyomáscsökkentő és vesevédő/méregtelenítő hatása van. A leveleket egyszerűen csak le kell forrázni, és miután kihűlt leszűrjük.

Jöhetnek a finom sárgarépás receptek!

A sárgarépa nemcsak levesbe és salátába jó! Ennél egy csöppet változatosabb ételeket is készíthetsz belőle. Próbáld ki például a sült sárgarépát - sós recept, majd egy krémes sárgarépatortát - finom édes!

Sült sárgarépa

Hozzávalók 4 személynek

  • 0.5 kg zsenge sárgarépa
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só és bors
  • 2 ek. zsír (liba, kacsa, mangalica) vagy 1 ek. vaj és 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint mehet bele 1 fej zeller is

Elkészítése:

A répákat meghámozzuk, és alaposan megmossuk. Hosszában négy részbe vágjuk, és a hosszúságuktól függően felezzük őket. (Ha zellert is teszünk bele, akkor azt is kisujjnyi vastagságúra vágjuk.) Egy wokban vagy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot. Beletesszük a répát, rázúzzuk a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Pároljuk (de ne teljesen) kis lángon, majd nagyobb lángra téve főzzük el az összes levét, és nyugodtan hagyjuk megbarnulni, megsülni. Pár perc alatt nyugodtan süssük ropogósra. Minél ropogósabb, annál finomabb.

Recept: topshop.hu

Répatorta Mascarpone krémmel

RépatortaRépatorta

Hozzávalók 26 x 18 cm-es tepsihez:

  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg alma
  • 7 dkg dió
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • fahéj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tejszín

Az almát és a sárgarépát lereszeljük. Az olajat, a tojást, a tejszínt jól kikeverjük. A lisztet a száraz anyagokkal összekeverjük. Végül a lisztes keveréket és a folyékony keveréket összeöntjük és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és almát. Így is jól összedolgozzuk.

Egy tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük az összekevert masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 40-45 percig sütjük. (Légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig még a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.

Mascarpones krém:

  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl Hulala (növényi tejszín)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 dl víz

A pudingpor simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és teljesen kihűtjük.

A mascarponét kikeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot is.

A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan, apránként az előzőleg kikevert krémhez keverjük.

Végül a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk a krémet, majd ízlés szerint díszítjük. A tésztát ketté is vághatjuk és kerülhet közé és fölé is a krémből.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Recept: gizi-konyhaja.blogspot.hu

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...