2019.07.24. 16:45:26 9945 310

Segítség - Elsősegély nyújtás hőség okozta gondokra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hirtelen érkező nagy meleg mindenkit megvisel, de van, amikor ennél rosszabb a helyzet és egészségügyi problémát is okoz a hőség. Ezért elengedhetetlenek a megfelelő óvintézkedések, főleg a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekek, idősek és állatok esetén.

Idős úr kánikulában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős úr kánikulában

Az is nagyon fontos időben észleljük a bajt, és a megfelelő segítséget tudjuk nyújtani a bajba jutottnak. Ehhez hoztunk egy kis gyorstalpalót, hogy felkészült legyél a nyár bármely helyzetére!

Amikor szó szerint megárt a hőség

Különböző típusokban jelentkezhet a hőkimerüléstől a hőgután át a hősokkig, ám felismerés és elsősegély nyújtás szempontjából ez nem lényeges. A fontos az, hogy minél hamarabb felismerjük a tüneteket és kezdjük meg a segítségnyújtást – nem csak családtagjaink, de idegen bajbajutók esetén is. Jellemző tünetek között felismerhetjük a zavartságot, hányingert, hányást, erős verejtékezést sápadt bőrön, vagy épp kipirult száraz bőrt. Tehát az össze nem illő tünetek mindkét verziója legyen gyanús. Ehhez párosul legtöbbször rossz közérzet, szédülés és fejfájás is. Kritikus esetben gyors és gyenge pulzus jellemző és a légzés is gyengül, a test pedig túlmelegszik – akár 40 Celsius-fokosra.

Mint minden esetben, itt is az az elsődleges, hogy ne történhessen még egy baj, tehát biztonságos környezetet kell teremteni és saját magunkra is figyelni, szükség esetén például gumikesztyű használatával. Ezt követően eszméleténél lévő beteget igyekezzünk megnyugtatni, majd juttassuk hűvösebb, árnyékos helyre.

Fektessük le és tegyünk – lehetőség szerint az egész testére- hűtőborogatást, illetve itassuk hideg vízzel bőségesen. Amennyiben lehetőségünk van, a sópótlásról is gondoskodjunk, ez fontos a szervezet vízmegkötéséhez. Eszméletvesztés esetén természetesen nem próbálunk itatni. Biztosítjuk a szabad légutat és stabil helyzetben tartva a beteget várjuk a szakszerű segítség kiérkezését.

Kiemelten veszélyeztetettek a cukorbetegségben szenvedők, hiszen számukra a kiszáradás közeli állapot a cukoranyagcserét is teljes mértékben felboríthatja. Az inzulin felszívódása romlik, a vércukor megemelkedik, így ebben a helyzetben különösen fontos a folyadékpótlás.

Ezek a problémák megelőzhetők odafigyeléssel, így cukorbeteg családtagjainkat érdemes a nyári melegben gyakran vízivásra ösztönözni.

Súlyos napégés után

Sajnos előfordulhat, hogy valaki elalszik, vagy csak elfeledkezik magáról a napon és megég. Ilyenkor az elsődleges és legfontosabb, hogy szüntessük meg az UV hatást – az illető menjen be fedett helyiségbe, amint észleljük a problémát.

Hűvös zuhannyal, vagy hideg nyomással állítsuk meg a sejt roncsolódást és igyon a sérült bőségesen tiszta, hideg vizet.

Hólyagok vagy sebek megjelenése esetén vigyük orvoshoz az illetőt, ahol égési sebeket tudnak szakszerűen kezelni.

Fájdalomcsillapító, gyulladás csökkentő gyógyszerrel enyhülhet a sérült személy fájdalma, a gyulladásra pedig dexpanthenol hatóanyagú készítményeket tudunk venni, melyek többnyire spray formában kaphatók és égési tüneteket hivatottak enyhíteni. Igyekezzünk parabénmentes szereket választani a parikában erre a célra. Orvosi javaslatra antihisztamin szedése is hatásos lehet.

A gyógyulási folyamatot E, C, és D vitaminok serkentik, ezeket érdemes szedni, illetve E-vitaminos készítményt a bőrfelületre felvinni.

Forrás: elsosegely.hu, webbeteg.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...