Sokat tesztelt mézeskalács recept olvasónktól!
Nagyon profi mézeskalács receptet küldött a karácsonyi receptjáték keretében egyik kedves olvasónk, amit ezúton is köszönünk neki! Ki próbálja ki?
Mézeskalács recept Medovarszki Tamásnétól
"Itt küldöm a mézeskalács figurák receptemet és 2 képet is róla. Kb. 10 éve én sütöm ezeket a figurákat, s a gyerekeim, unokáim nevét írom rá.
A tészta hozzávalói:
- 1 kg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék (1 csomag)
- 15 dkg vaj
- 40 dkg méz (kb. fél üveg)
- 2 db tojás
A díszítés hozzávalói:
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor (átszitált porcukor)
- 1 teáskanál citromlé (citrom kifacsart leve)
A tészta elkészítése:
A száraz alapanyagokat összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). A mézbe beleteszünk fél kocka vajat, és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a 2 db tojást, és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 cl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha egy napig áll, csak jobb lesz.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik.
Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. (Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.)
Majd a maradék tésztából megint kétökölnyi mennyiséget átgyúrunk, s hasonlóan járunk el vele, mint az előzőekben. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogy a tésztánk.
Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. A kisebb figurákat 160-170 fokon, 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész. (Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem van.)
A díszítés elkészítése:
A mázhoz 1 tojásfehérjét jól elkeverünk kb. 20 dkg átszitált porcukorral, lehet gépi habverővel is, alacsony fokozaton, apránként adagolva a cukrot egy mokkáskanál citromlével, ettől fényesebb lesz."