2016.12.03. 11:50:04 9886 303

Spanyolországot is elérte az olajfákat tizedelő kór!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Spanyolországhoz tartozó Mallorcán is azonosították azt a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegséget, amely már rengeteg olajfát megfertőzött Franciaországban és Olaszországban is, "rendkívül nagy fenyegetést" jelentve az Európai Unió olívaolaj-iparára.

Olajfák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olajfák

A Baleár-szigeteki környezetügyi, mezőgazdasági és halászati hivatal szerint egy rutinellenőrzés során a Xylella fastidiosa baktérium egyik alfaját azonosították három cseresznyefán egy mallorcai kertészetben - írta a BBC News.

A szakemberek szerint a szigeten azonosított alfajt eddig csupán cseresznyefákon és leandereken mutatták ki, de már megkezdték a szükséges lépéseket a kór felszámolása érdekében.

A Xylella fastidiosa baktérium szúró-szívó rovarok, például kabócák révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is. Az El Mundo című spanyol lap az "olajfák ebolájának" nevezte a betegséget.

Az Európai Unión belüli első fertőzéseket a dél-olaszországi Puglia tartományból jelezték 2013 októberében. A baktériumot azóta számos területen, köztük Franciaország déli részén is észlelték.

A szakértők szerint amennyiben a betegség gyorsabb terjedésnek indul, akkor fennáll a lehetősége, hogy pusztító hatással lesz az uniós olívatermelésre.

Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője és -fogyasztója. A jelentések szerint az Xylella fastidiosa járvány kirobbanása nyomán 20 százalékkal nőttek az olívaolajárak 2015-ben.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bécs a világ legélhetőbb városa, Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, Budapest a lenagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

Három betű: OCD, avagy rituális kényszereink fogságában

Az OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), vagyis a rögeszmés-kényszeres zavarként ismert, gondolati és viselkedési mintákat okozó elmeállapot, az egyes emberek esetében különféleképpen jelenhet meg. A legfrissebb felmérések arra mutatnak rá, hogy nagyjából minden negyvenedik embert érint, és a jelen állás szerint: a negyedik legsűrűbben előforduló mentális zavarként tartják számon. A becslések szerint a világ népességének három százaléka szenved OCD-ben, mely a terhes vagy a szülés után álló nők esetében nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Egészségügyi problémákkal küzdesz? Ez a különleges kivonat lehet, hogy segít

Az olajfalevél kivonat az egyik legősibb és leghatékonyabb természetes szer, amelyet az olajfa (Olea europaea) leveleiből nyernek ki. Az olajfát, amely a Földközi-tenger térségében honos, évezredek óta tisztelik és használják különböző egészségügyi problémák kezelésére. Az utóbbi években egyre több kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá az olajfalevél kivonat jótékony hatásait, amelyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk.