2022.12.13. 09:15:00 5579 210

Stress+Z, avagy miért ilyen stresszesek a mai fiatalok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Z generáció, azaz az 1995 és 2012 között született fiatalok gyermekkoruk óta másfajta kihívásokkal szembesülnek, mint a korábbi évtizedekben születettek. Az eltérő körülmények pedig eltérő mentális egészséget szülnek.

A stressz jele - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A stressz jele

A munkahelyi és a felsőoktatási felmérések kimutatták, hogy a Z generáció tagjai kevésbé képesek megbirkózni az életükben felmerülő stresszel, mint a náluk idősebbek.
Problémát okozhat számukra az egyetemi és főiskolai felkészülés és vizsgák okozta kihívások, vagy éppen a munkahelyi nyomás, amit a kitartás hiányára és az alkalmazkodóképesség alacsony fokára vezetnek vissza.

A nagyobb fokú rugalmasság megoldást hozhat?

Habár a munkahelyi konfliktusok során gyakran hangzik el, hogy a digitális bennszülöttként is emlegetett generációból hiányzik az a fajta rugalmasság, ami a kihívások megfelelő szintű kezeléséhez is hozzá segíthetné őket, a képlet nem ilyen egyszerű!
A legtöbb ilyen fiatal ugyanis a gyermekkora óta brutális mennyiségű időt tölt a különböző képernyők előtt, ami a világjárvány alatt (digitális oktatás, home office) még inkább jellemzővé vált - igaz, hogy ez sem választott magatartás volt a részükről. Ez pedig az emberi interakciók rovására ment, bár azt is el kell ismernünk, hogy a sérülékenyebb gyerekek és fiatal felnőttek a négy fal között nagyobb biztonságban érezhették magukat.

A Z generáció képviselői a felmérések szerint alacsony önszeretettel rendelkeznek, és gyakran áll távol tőlük az a fajta pozitív gondolkodás és leleményesség, ami a problémákat kihívásokká formálnák át. A nem megfelelő pszichológiai immunitás az, ami ennyire nehézzé teszi számukra a feszültség levezetését.

Mi okozhat még feloldatlan stresszt a fiatalok életében?

Alig lábaltunk ki a koronavírus okozta lezárásokból, máris itt vannak a következő szomorú tényezők, amelyek árnyékot vetnek a felnövekvő generáció jövőképére: Az orosz-ukrán háború és az Európát - legfőképpen hazánkat - sújtó gazdasági válság sem ad okot a fiatalok bizakodására. Aki aggódik, az rosszabbul is alszik. A kialvatlanság pedig ront a teljesítőképességen és ingerültebbé is tehet.
A tudatosság emiatt nagyon fontos tényező, hiszen, aki nem képes összpontosítani, az nem fogja túl sikeresen leküzdeni a legáltalánosabb napi feladatait sem.

Hogyan segíthetünk a fiataloknak átvészelni a stresszes időszakokat?

Habár az őket sújtó feladatrengetegből nem fogunk tudni átvenni, a legegyszerűbb módja a támogatásuknak, ha kifejezzük segítő szándékunkat és rávezetjük őket a személyiségüknek megfelelő stresszkezelési technikára.
Van, akit a sportolás, van, akit a meditáció fog kikapcsolni, de az is elegendő lehet, hogy a rajtuk uralkodó magány érzését kezdjük megszüntetni. Sok fiatal előtt egyszerűen nem volt ott a követendő példa, hogyan is érdemes az embert próbáló feladatok megoldásához hozzálátni, vagy csupán a priorizálási képesség és a hatékony időgazdálkodás megtanulása is kiegyensúlyozottabb hétköznapokat hozhat.

Forrás: www.apa.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...