Sült alma – Ezekkel is megtöltheted!
A sült alma a késő őszi, valamint a fagyos őszi esték szuper laktató, szuper finom édessége. Puha belső, isteni, ropogós máz – mi kellhet még ehhez a tökéletes desszerthez? Mondjuk, valamilyen finom töltelék? Dobjuk fel egy kicsit ezt a különleges csemegét!
A sült alma „magában” is finom, de ezzel a két töltelékkel szinte ellenállhatatlan lesz!
Sült alma, desszertként
Ezek a hozzávalók kellenek hozzá:
6 db alma
15 dkg marcipánmassza
1 evőkanál cukor
5 dkg aszalt sárgabarack
2,5 dkg mandula
3 dkg vaj
némi zsiradék a forma kikenéséhez
A vaníliaszószhoz:
2,5 dl tej
1 rúd vanília
2 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg tejszín
csipet só
Az almákat mossuk meg, a magházukat távolítsuk el. A sütőt közben melegítsük elő 200 ⁰C-ra, hőlégkeverésest 180 ⁰C-ra.
A barackot és a marcipánt kockázzuk fel. A cukrot keverjük össze a mandulaforgáccsal majd gyúrjuk össze a barackos masszával. Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal, tegyük rá az almákat, majd töltsük meg a töltelékkel. Szórjuk meg vajforgáccsal, majd a sütőben süssük kb. háromnegyed óráig. Közben készítsük el a vaníliaszószt!
Ehhez kaparjuk ki a vaníliarúd magját. Keverjük ki a 3 evőkanál tejet a keményítővel. A maradék tejet, tejszínt, vaníliát (rudat is), cukrot és sót forraljuk össze. Végül keverjük bele a keményítős tejet és hagyjuk, hogy besűrűsödjön! Ha kész, a sült alma mellé tálaljuk.
Forrás: brigitte.de
És ha nem csak desszert gyanánt fogyasztanád?
Bizony, fűszeres töltelékkel megrakva akár remek köret is lehet! Íme!
Hozzávalók:
4 db nagyobb alma
30 dkg darált marhahús
1 gerezd fokhagyma
4 szár majoranna
4 szál petrezselyem
4 szál kakukkfű
1 db hagyma
1 evőkanál zsírosabb vaj
3 dkg fenyőmag
3 dkg mazsola
1 dl fehérbor
só, bors, fahéj
vaj a forma kikenéséhez
Az almákat mossuk meg, majd vágjuk le a tetejét és óvatosan szedjük ki a magházát. Ha megvan, szedjük ki a gyümölcshúst úgy, hogy 1,4 centiméteres széleket hagyjunk az almából. A kiszedett „belsőt” vágjuk össze és rakjuk félre.
A fűszernövényeket mossuk meg, szárítsuk meg, szedjük le a leveleket. A hagymát, fokhagymát aprítsuk fel, az olvasztott vajon pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a gyümölcshúst és kis lángon körülbelül 5 percig dinszteljük. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Zsiradék nélkül pirítsuk meg a fenyőmagot is. Most keverjük össze darált húst, a fenyőmagot, a felaprított fűszernövényeket és a mazsolát, ízlés szerint fűszerezzük.
A sütőt melegítsük elő 200 ⁰C-ra, hőlégkeverésest 180 ⁰C-ra. Míg a sütő melegszik, az almákat töltsük meg töltelékkel, tegyük rá a tetejüket és mehet is a sütőbe, körülbelül fél órára. Némi krémsajtból és egy kevés gyümölcsízből remek szószt készíthetünk mellé.
Forrás: brigitte.de