2023.09.14. 15:23:54 4819 158

Superluminal - Új kiállítás nyílt a Light Art Museumban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fényművészet magyar és nemzetközi mezőnyének látványos alkotásaiból válogatva mutatja be a műfajt a budapesti Light Art Museum Superluminal címmel csütörtöktől látható, új kiállítása.

Fényművészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fényművészet

Az egyik legalapvetőbb természeti állandó a fény terjedésének sebessége, ezt ugyanis a relativitáselmélet szerint két fizikai objektum egymáshoz viszonyított sebessége sohasem haladhatja meg. Ezt az abszolút tilalmat több fizikus is próbálta már megkerülni olyan elméleti felvetésekkel, melyek valamelyike egyszer talán lehetővé teszi a fénynél gyorsabb (szuperlumináris) utazást.

A Superluminal című kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a fényt mint fizikai jelenséget másfajta megvilágításba helyezze. A nemzetközi válogatásban szereplő csaknem negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, ám mind túl is lépnek annak fizikában használatos definícióján.

A művek által felvetett különböző témák - a szupernóváktól a fekete lyukakig, a mesterséges természettől a párhuzamos univerzumokig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig vagy a kristály szerkezetébe záródott sarki fénytől a retinán létrejövő fénykoreográfiáig - új lehetséges nézőpontokat keresnek a láthatóság tartományain belül vagy azokon is túl.

A fény kettős természete mellett a kiállításban szereplő művek tartalmi horizontján megjelennek az elektromágneses spektrum nem látható tartományai is: a radioaktív sugárzás, az analóg és a digitális kép- és hangsugárzás, a kozmikus frekvenciák, valamint a természetben is felfedezhető nagyon alacsony frekvenciák.

A kiállítás művészettörténeti előképek és a legjelentősebb magyar származású művészek, Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Vera Molnar eredeti, illetve hitelesen rekonstruált művein keresztül történeti összefüggésekbe ágyazva igyekszik bemutatni a kortárs fényművészet legjelentősebb magyar és nemzetközi alkotóinak utóbbi években készült vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit, interaktív és immerzív fény-/térkonstrukcióit.

A Hold utcai piac totális fekete dobozzá alakított kiállítótereiben a közönség találkozhat az immerzív vetített terek nemzetközi szinten legjelentősebb alkotócsoportjai közül olyan stúdiók munkáival, mint a londoni Zünc Studio, a New York-i Nohlab, az olasz fuse* vagy a szintén olasz NONE Collective.

Több látványos installációval szerepel a világ legjelentősebb kortárs múzeumainak állandó kiállítója, a litván Zilvinas Kempinas, és először lesz látható Budapesten a holland tudományos-művészeti színtér legsikeresebb fiatal tehetségének, Philip Vermeulennek egy brutális hatású kinetikus installációja.

A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még a kiállításon Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin és a francia Justine Emard.

A Bencsik Barnabás és Szalai Borbála által rendezett kiállítás csütörtöktől 2024. május 20-ig látogatható a Hold utcai piac egykori épületében.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.