Sütemény a Monarchia korából
A kardinális szelet egy igazi osztrák klasszikus, amit a sütemények császáraként is emlegetnek. Színe és formája a katolikus egyház kardinálisainak ruházatára emlékeztet, erre utal az elnevezés. A recept a monarchia korának eleganciáját tükrözi: elképesztően finom, légiességét pedig a hozzá felvert temérdek tojásfehérje adja.
A feljegyzések szerint ezt az édességet a császári udvar vendégei is boldogan fogyasztották. Bár ma már szinte mindenütt kapható, eredeti formájában osztrák cukrászdákban találkozhatunk vele leginkább. A kardinális szelet nemcsak egy sütemény, hanem egy darabka történelem is. Lássuk, hogyan készíthetjük el otthon!
Kardinális szelet
Hozzávalók (16 szelethez):
A sárga tésztához:
8 dkg liszt
7 dkg kristálycukor
5 tojássárgája
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
A tojáshabhoz:
15 dkg kristálycukor
7 tojásfehérje
A krémhez:
50 dkg tejszínhab
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
lekvár
Elkészítés:
A sárga tésztához válaszd szét a tojásokat. A sárgájához add hozzá a sütőport, és jól keverd el. A fehérjét verd kemény habbá a cukorral, vegyítsd a sárgájával, majd szitáld hozzá a lisztet, és nagyon óvatosan forgasd bele. A fehér masszához a fehérjét verd kemény habbá a cukorral.
Egy nagyobb tepsit bélelj ki két sütőpapírral, az elsőre nyomj hosszában egymás mellé három vastagabb csíkot a sárga masszából. A tészták közti üres részeket töltsd ki a tojáshabbal. Fontos, hogy a csíkok egymástól nagyjából azonos távolságra kerüljenek. Ezt a műveletet ismételd meg még egyszer a másik sütőpapíron. Tehát laponként három sárga és két fehér csíkból álló tésztát kell kapnod. Ha kész, szórd meg a tetejét porcukorral.
Told a tepsit előmelegített sütőbe, és 160 fokon 25 perc alatt süsd meg. Várd meg amíg kihűl, és csak utána húzd le a két tésztáról a sütőpapírt. A krémhez keverd habosra a tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Az egyik tésztát kend meg a lekvárral, majd a krémmel. Tedd rá a másik piskótalapot, és rakd a hűtőbe legalább négy órára, majd dermedés után szeleteld fel körülbelül kétujjnyi vastagra. Jó étvágyat!
A recept forrása: femina.hu