Sütés sütőpor nélkül? Ha kifogytál belőle, helyettesítsd!
Az év vége felé mindenki többet süt és főz - egy kicsivel - otthon. A sok lótás-futás közben pedig nehéz minden kis apróságot fejben tartani! Nem csoda hát, ha elfelejtünk olyan dolgokat pótolni, amelyek általában mindig vannak otthon. Ilyen például a só vagy éppen a sütőpor…
A sütőpor egy olyan adalék, amely a kelesztéshez szükséges. Által lesz puha a palacsinta vagy szép magas a pékáruk és a sütemények tésztája. A sütőpornak lényegében egyfajta savval kezelt szódabikarbóna és kukoricakeményítő az alapja, hatására szén-dioxid keletkezik és a tészta ezáltal megemelkedik. Mivel nem ördöngösség, amennyiben kifogytál belőle, valószínűleg lesz kéznél olyan alapanyag a konyhádban, amivel remekül helyettesítheted!
A sütőporhoz hasonló kémiai reakciót előidéző helyettesítők:
Szódabikarbónával kombinálva
Citromlé
A friss gyümölcs savassága segítségünkre lehet pékáruk sütésekor. Egy tk. sütőpor helyett használhatunk negyed teáskanál szódabikarbónát és fél teáskanál frissen facsart citromlevet.
Ecet
Ugyancsak pékáruknál nyugodtan cserélhető egy teáskanál sütőpor fél tk. ecet és negyed tk. szódabikarbóna keverékére. Ne félj attól, hogy az ecet íze túl markáns lesz! Ezt egy csipet cukor hozzáadásával könnyen ellensúlyozhatunk.
Joghurt
A savas PH-nak hála szódabikarbónával kombinálva felhasználható a célra: Negyed teáskanál szódabikarbóna és fél csésze joghurt 1 teáskanálnyi sütőport helyettesít. Vigyázz! A joghurt miatt a recept folyékony összetevőit arányosan csökkenteni kell majd! A gyümölcsös recepteknek extra ízt adhatsz, ha ízesített joghurtot használsz natúr helyett.
Szódabikarbóna hiányában
Ha dupla hátrányban indulsz neki a sütésnek, és sem sütőpor, sem szódabikarbóna nem lapul a kamrádban, akkor sincs vész!
Felvert tojásfehérje
A tojásfehérje felverése közben apró légbuborékok keletkeznek, ezzel adva tömeget annak. Ezt a könnyedséget adhatjuk át a tésztánknak is, amennyiben az eredeti recepthez 1 vagy két tojás szükséges.
Szódavíz
Buborékok akkor is lesznek a tésztában, ha szénsavas ásványvizet vagy szódavizet löttyintesz bele sütőpor helyett. S hogy mennyit? A legjobb, ha a receptben szereplő összes folyadékot erre cseréled.
A praktikákkal felszerelkezve kezdődhet is már a sütés-maraton! Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!
Forrás: www.goodhousekeeping.com