Szabad az akácos út - érdekességek a legújabb hungarikumunkról
Most, hogy már hivatalosan is a miénk, talán még nagyobb élvezettel kortyolgatjuk a belőle készített szörpöt, szívesebben csemegézünk „rántott” fürtjeiből, elégedettebben kavargatjuk teánkban a belőle készült finom mézet. Vagy egyszerűen jobb érzéssel szagolunk bele a finom, akácillatú levegőbe. Amellett, hogy most már hungarikum is, számos panaszra gyógyír, legyen az testi, vagy lelki eredetű.
Gyógyszer a testnek...
Ahogy már korábbi írásunkban is szót ejtettünk róla, a fehér akác virágából főzött tea főként hurutos megbetegedésekre, megfázásra jó, kiváló köhögéscsillapító és nyákoldó „erővel” bír. Gyomorsavtúltengésre és a ma virágkorát élő reflux enyhítésére is hatásos (ajánlott napi adagja: 1 csésze). Székrekedés esetén is javasolt, ám hasmenés esetén is gyógyír. Nyugtató, tonizáló, görcsoldó hatása is ismert, továbbá migrén és arcidegzsába kezelésére is használatos.
Ami eddig kimaradt
Fontos tudnivaló vele kapcsolatban, hogy a magjában és a kérgében található, szétrágás után „működésbe lépő” lektinek súlyos mérgezést okozhatnak. Elnyílás után a földre hullott fürtjeit már ne szedjük össze, májusban, júniusban pompázó virágait friss nyílásában érdemes szedni.
Segítség a léleknek…
Virágjából főzött kellemes, édeskés ízű teája élvezeti nedűként, relaxáláshoz is fogyasztható. A nektárjából készült finom méz teánkat és a hosszúra nyúlt baráti beszélgetéseinket is megédesítheti. De igazán lélekmelengető, gondűző mégiscsak a belőle készült bor lehet. Az interneten többféle elkészítési mód is megtalálható, ezek közül választottunk most egyet az egészségünkre!
Akácbor
Hozzávalók:
Kb. 4 l akácvirág
5 l víz
1,6 kg cukor
2,5 dkg citromsav vagy borkősav
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
10 dkg apróra vágott datolya
Csipet szerecsendió-virág
Elkészítés:
Az akácvirágokat egy 6 literes edénybe pakoljuk körülbelül annak kétharmadáig, vízzel felöntjük, a datolya felét rászórjuk, majd felforraljuk. Forrás után még 30 percig tovább gyöngyöztetjük. A tűzről levesszük, kb. 1 napig az edényben hagyjuk, majd átszűrjük. A leszűrt „léhez” rakjuk a datolya másik felét, a cukrot és a citromsavat. Ezután csipetnyi türelem szükséges, hiszen nagyjából 2-3 hetet kell várnunk az első forrásig, amikor is átfejtjük és beleszórjuk a fűszereket. Újabb adag türelem jön, körülbelül 1-1,5 hónap szükségeltetik, míg újra átforr, mely után üvegekbe töltjük. Nagyjából 10 nap múlva leülepedik, ekkor áttöltjük a végleges tárolására szánt üvegébe.
(A receptet a cuccos.com oldalon olvastuk. )
És ha valami kevésbé bódítóra, de hasonlóan finomra vágyunk:
Akácvirágszörp
(5 liter szörphöz, 5 literes edényhez; a szörp három-négyszeresére hígítható.)
Hozzávalók:
3-5 liter akácvirág
3 liter víz
50-75 gramm citromsav (vagy kb. 1 kg citrom leve)
2 kg cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő édesítő)
2 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
4 (bio)citrom reszelt héja és leve, majd felkarikázva az egész citrom
(Ízlés szerint több cukorral és citromsavval is elkészíthető, de vigyázzunk, nehogy ezek az összetevők elnyomják az akácvirág finom, lágy ízét.)
Az 5 literes befőttes üveget „csurig” telerakjuk az akácvirággal. Kevés vízzel feloldjuk a citromsavat, majd belecsavarjuk a (bio)citromok levét és beletesszük a lereszelt citromhéjat. Mindezt a 3 liter hideg vízzel együtt ráöntjük a virágokra (ha 5 liter virágunk volt, az üveg teljesen tele lesz). A citromokat, illetve az abból maradtakat felkarikázzuk és az üvegbe (amennyire tudjuk a virágok alá) rakjuk. Állni hagyjuk 1-3 napig (tovább ne, illetve meleg helyen inkább 1-2 napig, mert felforrhat).
Miután a pár nap letelt, az üvegből kiszedjük a virágokat és a citromot, majd leszűrjük egy melegítésre alkalmas edénybe. Ehhez még hozzá kell raknunk a cukrot is, úgyhogy fontos, hogy az edény kellően nagy legyen (ebben az esetben 6 literes). A virágokat jól kicsavarjuk. Az átszűrt, kicsavart folyadékhoz hozzátesszük a cukrot (vagy az általunk előnyben részesített édesítőszert), majd elkezdjük melegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik (fontos, hogy a lének nem szabad forrnia).
Ha ez megtörtént, még kb. 30 percig, kis lángon, gyöngyözésig melegítjük (sterilizálás miatt). A szörpnek szánt üvegeket és tetőket kiforraljuk, illetve a merőkanalat és a tölcsért is forró vízbe mártjuk. Ha a főzetünk elkészült, az üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Néhányszor megforgatjuk a „tárolókat” és betakargatva azokat, hagyjuk, hogy kihűljön a szörpünk. Így tartósítószer nélkül is eláll a frissítő italunk „alapleve”.
(A receptet az erdokostolo.blogspot.hu oldalon találtuk. )
Forrás: gyogytea.hu, gyogynovenyhatarozo.hu