4 különleges variáció majonézes céklára
A majonézes cékla a magyar konyha egyik alapkörete. De mi lenne, ha ebből az egyszerű salátából néhány kreatív csavarral igazi gasztronómiai élményt varázsolnál? A cékla édesen, savanyúan, fűszeresen vagy frissen – minden irányban megállja a helyét. Ha pedig a klasszikus majonézes öntet kerül mellé, a lehetőségek száma szinte végtelen.
Most négy olyan variációt mutatunk, amelyek új szintre emelik a jól ismert fogást – és garantáltan minden vendég elkéri majd a receptet.
1. Narancsos–gyömbéres majonézes cékla – frissítő, citrusos, ragyogó
A cékla természetes édessége gyönyörűen harmonizál a narancs élénk frissességével. A majonézes krémhez egy kevés narancshéjat és pár csepp frissen facsart narancslevet érdemes keverni, majd egy leheletnyi reszelt gyömbérrel fűszerezni. Az eredmény: egy üde, könnyed saláta, ami tökéletes kísérője halaknak vagy csirkehúsnak, de akár magában is frissítő snack.
Plusz tipp: adj hozzá néhány szem gránátalmát – gyönyörűen mutat és kicsit roppan is.
2. Chilis–lime-os majonézes cékla – pikáns, modern, vagány
Ha szereted az izgalmasabb, tüzes ízeket, ez lesz a kedvenced. A majonézes alapot lime-lével, lime-héjjal és egy csipet apróra vágott chilivel lehet felturbózni. Az édeskés cékla és a savanykás, csípős öntet tökéletes kontrasztot alkot.
Mivel lesz tökéletes? Hamburger mellé álom, de tacók töltelékeként is megállja a helyét – egy kis korianderrel kifejezetten mexikói hangulatú lesz.
3. Tormás–almás majonézes cékla – elegánsan magyaros
A tormás céklasaláta önmagában is klasszikus, de ha finomra reszelt, enyhén savanykás almával kevered, az egész étel új harmóniába rendeződik. Az alma frissít, a torma pikánssá tesz, a majonéz krémesít – a végeredmény pedig egyszerre ismerős és meglepően modern.
Próbáld ki: hidegtálak mellé, sonkával, sültekkel – különösen ünnepi asztalra illik.
4. Füstölt ízű, diókrémes cékla – selymes, gazdag, igazán különleges
A dió klasszikus céklapár, de majonézzel összehozva még izgalmasabb lehet. A majonézhez keverj egy kevés pirított, finomra darált diót és egy csepp füstölt sót vagy füstölt paprikát. Ez adja meg azt a mély, „gesztenyés” karaktert, ami igazán különlegessé teszi az ételt. Ez a verzió tökéletes húsokhoz, de vega fogások mellé is, mert laktató, selymes és telt ízű.