2021.06.01. 15:15:00 7883 220

Számolj le a körömrágással: Ezekkel a trükkökkel sikerülhet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A körömrágás rossz szokását általában a gyerekkorunkból hozzuk magunkkal. Ha nem sikerül “kinőni” életre szóló kihívássá válhat leszoktatni magunkat róla. Enyhe esetben ártalmatlan kozmetikai problémaként nyilvánul meg a kézfejeken, de súlyosabb mértékben körömfertőzéshez, sőt fogászati bajokhoz is vezethet!

Körömrágás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Körömrágás

A testközpontú ismétlődő viselkedések körébe tartozó körömrágás több okból is kialakulhat kisgyerekeknél, és azért kell minél előbb fellépni ellene, mert minél inkább a szokásunkká válik, annál nehezebb lesz kezelni.

A köröm melletti bőr és a köröm rágásának leggyakoribb okai

Stressz és szorongás – Sokszor enyhítik a szorongó gyerekek átmenetileg körömrágással a bennük feszülő stresszt.

Türelmetlenség és unalom – Várakozás és unatkozás közben is előfordulhat ez a viselkedés, ami aztán újból és újból visszatér hasonló élethelyzetekben.

Koncentráció – Az intenzív koncentrálás pillanataiban is megmutatkozhat. Ilyenkor ez nem egy tudatos választás, inkább egy hajlamként fogható fel.

A körömrágás hátterében néha komolyabb érzelmi és pszichológiai probléma is állhat. Ezért, ha az előző okok kizárásra kerültek, érdemes a mentális egészség állapotát is megvizsgálni.

A körömrágás előforduló mellékhatásai

A köröm és a környező bőr fájdalmán túl kialakulhat deformáció az érintett területen, ami akár el is fertőződhet. A kezünkről a szánkba kerülő baktériumoktól és vírusoktól mi magunk is megbetegedhetünk, míg a lenyelt köröm- és bőrdarabok a gyomorban okozhatnak fertőzést. A körömlemez rágása során előfordulhat, hogy széttörik vagy elmozdul a fog.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az enyhe körömrágás nem szokott orvosi ellátást igényelni, ám jobb megmutatni az okozott károkat, amennyiben benőtt vagy elszíneződött a köröm, elfertőződött a köröm vagy a környéke, fájdalmas duzzanat alakul ki vagy éppenséggel elválik a köröm a környező bőrtől.

Hogyan szokhatunk le a körömrágásról?

Sok-sok türelemmel! Próbáljunk ki több módszert is, amíg megtaláljuk a nekünk megoldást hozót:

Tárjuk fel a kiváltó okot!

Ha kiderül, mi késztet minket körmeink rágására, könnyebb dolgunk lesz kezelni a problémát. Amikor rajtakapjuk magunkat, tudatosítsuk magunkban, hogy ez a szokás károssá is válhat. Lehet, hogy mentálhigiénés

Vágjuk le gyakrabban a körmeinket!

Legyen egy kinevezett napunk, amelyiken mindig rövidre vágjuk a körmeinket, így kisebb esélye lesz annak, hogy találunk magunkon harapni valót.

Emlékeztessük magunkat a tiltásra!

Főként gyerekeknél lehet megoldás kedves körömmatricák elhelyezése a körmökön, ami arra emlékeztet, hogy le kell szoknunk rossz szokásunkról.

Lakkozzuk be a körmeinket!

Hogy még kellemetlenebb legyen a lakkozott körmeinket a szánkba venni, használjunk direkt az erre a célra kifejlesztett keserű ízű körömlakkot!

Keressünk alternatív szokást helyette!

A rágógumit nagyszerűen lehet rágni unalmunkban és idegességünkben is, ráadásul még az íze is finom. Hát kinek kellenek a körmök, nem igaz? A stresszlabda is jó megoldás lehet, hogy elfoglaljuk kezünket.

Próbáljuk ki a kognitív viselkedésterápiát!

Amennyiben nem sikerül maradéktalanul megszüntetni a rossz szokást, az előző praktikát terjesszük ki úgy, hogy terapeuta segítségét is igénybe vesszük az új viselkedési minta kialakításánál.

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...