2021.01.08. 13:30:08 6451 169

Szánkózni jó! – Legyen biztonságos is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Akkor megyünk szánkózni!” – kérdezte a 4,5 éves nagyfiam tavaly decemberben, amikor is leesett körülbelül 1,5-2 centiméter hó.:-) Szóval, nincs mese, amint megfelelő mennyiségű fehér csapadék hull, be kell izzítanunk a szánkónkat!

Szánkózás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szánkózás

Persze, ezt egy cseppet sem bánjuk, hiszen szánkózni több szempontból is jó. Egyrészt egy-egy szánkós túrával megvan rá az esélyünk, hogy egy örökmozgó, állandóan rohanó óvodást is sikerül lefárasztani. Közös családi programnak sem utolsó, és persze, a napi testmozgás is megoldott egy-egy szánkó partival. Ám hogy a téli móka ne rossz vagy fájdalmas emlék maradjon, a következőkre jó lesz figyelni!

Járd körbe!

Mielőtt elindulna fékevesztett száguldás, járd körbe a leendő szánkópályát! A talaj ne legyen túl köves, sziklás, és a fás részeket is érdemes elkerülni! Fontos, hogy ne úttestre vagy tóba, folyóba torkolljon a pálya. Ezek mellett a sípályák sem alkalmasak felhőtlen szánkózásra! Ügyeljünk arra is, hogy a szánkózásra szánt domboldal ne legyen túl meredek.

Irány a pálya széle!

Ha túlvagy a csúszáson, a pálya szélén menj vissza a kiinduló helyre. Így nem akadályozod a többi csúszót, és saját és mások testi épségére is jobban ügyelhetsz.

Szánkózni szánkóval érdemes!

Szóval a műanyag láda teteje, nejlonzacskó, szemeteszsák felejtős, mivel ezek kevésbé irányíthatóak. Nem beszélve arról, hogy ha csak egy vékony zacskó van a fenekünk alatt, azzal a felfázás és a komolyabb sérülés kockázatával is szembe kell néznünk.

Csak szép sorban!

Egyszerre mindig csak egy szánkó induljon el ugyanazon az ösvényen! Így elkerülheted az „tömegbalesetet”!

Nem mindegy, mi van rajtad!

És hogy hány réteg! Szánkózáshoz öltözz rétegesen, ügyelj rá, hogy ne lógjon ki a derekad, így a megfázást is elkerülheted. Ezért az sem árt, ha a ruhád vízhatlan. A ruházat itt védőfunkciót is ellát, óvhat az esetleges sérülésektől. A kezeden legyen kesztyű, így nem szárad ki a bőröd és a sérülésektől is megóvhatod az érzékeny bőrt. Gyerkőcöknél a fej védelmére is érdemes odafigyelni, a bukósisak ne maradjon otthon!

Láss is, ne csak nézz!

A családi/baráti szánkópartikat jobb nappalra időzíteni, vagy jól megvilágított pályát választani. Fontos, hogy mi is lássunk és minket is lássanak! Naplemente után figyelni kell arra is, hogy a pálya lefagyhat, jegesedhet, így veszélyessé válhat.

Ülj rendesen!

Fontos, hogy rendesen ülj a szánkón, a lábad előrébb legyen, mint a fejed, hiszen előbbivel irányítasz. Kissé dőlj hátra, hogy a súlypontod hátra kerüljön.

Forrás: aktivsport.blog.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...