Szentjánoskenyér: Együk vagy igyuk?
A szentjánoskenyér kérdést kizáróan csodás gyógynövény, amelyet legszélesebb körben depresszió és szorongás kezelésére használnak gyógyteaként. Azonban karob néven szuper helyettesítője a kakaópornak is.
Szentjánoskenyeret, azaz más néven egyiptomi fügét hagyományosan különféle betegségek gyógyítására - pl. isiász, csontritkulás - használnak már évezredek óta, Ezen kívül azt tartják róla, hogy általános hangulatot fokozó hatással bír, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Napjainkban azért lesz egyre felkapottabb gyógynövény, mert alacsony zsírtartalmú, laktóz – és koleszterinmentes, valamint sokféle vitamin is megtalálható benne. Ezek a tulajdonságok pedig kiválóan alkalmassá teszik a karobot egy másfajta minőségű desszert, amely képes lehet a csokoládét is helyettesíteni cukormentes módon.
A Keresztelő Szent János után elnevezett fa fogyasztható részei különböző formákban kaphatók, mint gyógynövény készítmény:
- Tea: A növény szárított virágzatát és leveleit használják főzetként. Ebben a formában sokan használják a stressz és szorongás enyhítésére.
- Szárított por: A szárított és pörkölt magból készült úgynevezett lisztet használhatjuk ételekhez, italokhoz a cukrozott kakaópor vagy cukor helyettesítőjeként.
A növény egyéb szárított részei kapszulák vagy tabletták formájában is kaphatók.
Az alkalmazandó forma és az adagolás természetesen a felhasználás céljától függ, azonban nem csupán az ajánlott adagolást szükséges követni, de ajánlott konzultálni a kezelő orvosunkkal. Erre azért van szükség, mert mint bármely más gyógynövénynek, a szentjánoskenyér is léphet kölcsönhatásba bizonyos gyógyszerekkel.
Forrás: terebess.hu, egeszsegter.hu