2015.05.02. 08:00:00 11560 269

Szeresd meg a sárga zöldséget! – Receptek spárgával
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha spárga, akkor sokunk a finom, friss, vajon megpirított, esetleg grillezett változatára gondol, amit általában köretként fogyasztunk. Nem szeretnénk lebeszélni senkit ezekről az étkekről sem, de azért érdemes más módon is elkészíteni ezt az ízletes zöldségfélét.

Spárga rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spárga rizottó

Spárgarizottó

Hozzávalók 4 főre:

  • 30-40 dkg rizs (lehet kifejezetten rizottóhoz való)

  • Kb. fél csomag fehér/sárga és zöld spárga

  • 7,5 dl zöldséges alaplé

  • 4 kisebb méretű hagyma (vagy mogyoróhagyma)

  • 1 dl fehérbor

  • 5 dkg parmezán sajt (frissen reszelt)

  • 8 dkg hideg vaj

  • Olívaolaj

  • (Tengeri)só, bors

A spárgákat meghámozzuk, a fás részeket eltávolítjuk és felkarikázzuk. A végeket sós vízben roppanósra főzzük, jeges vízben lehűtjük és félretesszük. A hagymát felkockázzuk és egy edényben olívaolajon megpirítjuk. A spárgakarikákat és a rizst rádobjuk és felöntjük fehérborral.

Állandó kevergetés közben fokozatosan adagoljuk a rizshez az alaplevet, amíg igazán rizottóssá (kívül krémes, de belül picit kemény) nem válik. A vaj felét és a lereszelt parmezánt összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A főtt spárgavégeket a maradék vajban átforgatjuk és ezzel az „öntettel” tálaljuk a rizottónkat.

Forrás:ichkoche.at

Spárga sonkás palacsintában

Hozzávalók:

  • 1 kg spárga (fehér/sárga), hozzá só és némi citromlé

  • 8 szelet sonka

A szószhoz:

  • 3 dkg vaj

  • 2,5 dkg liszt

  • 5 dl spárgalé

  • 1 dl tejszín

  • 1 tojássárgája

  • só, bors szerecsendió

A palacsintatésztához:

  • 8 dkg liszt

  • 2 tojás

  • 1,5 dl tej

  • 4 dkg vaj

  • só, bors

A spárgát tisztítsuk, hámozzuk meg, a végeit távolítsuk el, és szeljük 4-5 cm-es darabokra. Forraljunk fel egy kis vizet sóval és citromlével, tegyük bele a spárgákat és 10-15 perc alatt főzzük puhára. Ha kész van, a levet egy külön edénybe öntsük és rakjunk félre belőle kb. fél litert.

A szószhoz olvasszuk meg a vajat, szórjuk bele a lisztet és keverés közben pirítsuk meg. Öntsük fel az előbb megtartott spárgalével, egy habverővel keverjük simára és fűszerezzük. Gyenge lángon, folyamatos keverés közben, 20 perc alatt elkészül.

A tejszínt a tojássárgával keverjük össze és adjuk hozzá a szószhoz. Szűrjük át a szitán, vagy szűrőn, adjuk hozzá a megfőtt spárgadarabokat és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Tartsuk melegen.

A palacsintához a lisztet a tojással és a tejjel keverjük simára, sózzuk, borsozzuk és negyed óráig hagyjuk állni. Ha eleget pihent, olvasszunk meg egy kis vajat süssük ki a palacsintatésztát. Sütésnél dobjuk rá a sonkaszeleteket a palacsintákra és mindkét oldalát süssük aranybarnára. A palacsintát tegyük egy tányérra, mehet rá a spárgás szósz és jöhet a jó étvágy!

Forrás:chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Friss, ropogós, ellenállhatatlan – így készül az almás-zelleres saláta

A zeller sokáig alulértékelt volt a nyári konyhában – pedig roppanós, frissítő, és jól párosítható gyümölcsökkel vagy krémes hozzávalókkal. Ez az almás-zelleres saláta nemcsak gyorsan elkészül, de ideális hűs fogás lehet egy meleg napon, akár egy szelet hús vagy grillezett sajt mellé is.

Kozmetikumok helyett kamillatea? – Természetes szépségápolás új megvilágításban

Az utóbbi években egyre többen keresnek vissza a természetes, letisztult bőrápoláshoz – sokszor nem csupán divatból, hanem bőrproblémák, túlérzékenység vagy a tudatosabb életmód iránti igény miatt. A fürdőszobai polcokról lassan háttérbe szorulnak a szintetikus, túlságosan illatosított készítmények, és előtérbe kerülnek az egyszerű, jól bevált otthoni megoldások. A kamillatea például nemcsak megfázásra jó – hanem az egyik legsokoldalúbb természetes szépségápoló is.

Szezámmaggal nem csak szórunk – meglepő fogások, ahol főszerepet kap

A szezámmagot gyakran csak dekorációként használjuk – szórunk belőle péksütemény tetejére, egy saláta szélére, vagy megkoronázunk vele egy tál ázsiai tésztát. Pedig ez a kicsi, de ízgazdag mag sokkal többre hivatott. A gasztronómiában évezredek óta használják szerte a világon, és nem csak a jól ismert tahiniben van lehetőség. Most mutatunk néhány ötletet, ahol a szezámmag nem mellékszereplő, hanem valódi főhős.