2015.05.02. 08:00:00 10703 269

Szeresd meg a sárga zöldséget! – Receptek spárgával
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha spárga, akkor sokunk a finom, friss, vajon megpirított, esetleg grillezett változatára gondol, amit általában köretként fogyasztunk. Nem szeretnénk lebeszélni senkit ezekről az étkekről sem, de azért érdemes más módon is elkészíteni ezt az ízletes zöldségfélét.

Spárga rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spárga rizottó

Spárgarizottó

Hozzávalók 4 főre:

  • 30-40 dkg rizs (lehet kifejezetten rizottóhoz való)

  • Kb. fél csomag fehér/sárga és zöld spárga

  • 7,5 dl zöldséges alaplé

  • 4 kisebb méretű hagyma (vagy mogyoróhagyma)

  • 1 dl fehérbor

  • 5 dkg parmezán sajt (frissen reszelt)

  • 8 dkg hideg vaj

  • Olívaolaj

  • (Tengeri)só, bors

A spárgákat meghámozzuk, a fás részeket eltávolítjuk és felkarikázzuk. A végeket sós vízben roppanósra főzzük, jeges vízben lehűtjük és félretesszük. A hagymát felkockázzuk és egy edényben olívaolajon megpirítjuk. A spárgakarikákat és a rizst rádobjuk és felöntjük fehérborral.

Állandó kevergetés közben fokozatosan adagoljuk a rizshez az alaplevet, amíg igazán rizottóssá (kívül krémes, de belül picit kemény) nem válik. A vaj felét és a lereszelt parmezánt összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A főtt spárgavégeket a maradék vajban átforgatjuk és ezzel az „öntettel” tálaljuk a rizottónkat.

Forrás:ichkoche.at

Spárga sonkás palacsintában

Hozzávalók:

  • 1 kg spárga (fehér/sárga), hozzá só és némi citromlé

  • 8 szelet sonka

A szószhoz:

  • 3 dkg vaj

  • 2,5 dkg liszt

  • 5 dl spárgalé

  • 1 dl tejszín

  • 1 tojássárgája

  • só, bors szerecsendió

A palacsintatésztához:

  • 8 dkg liszt

  • 2 tojás

  • 1,5 dl tej

  • 4 dkg vaj

  • só, bors

A spárgát tisztítsuk, hámozzuk meg, a végeit távolítsuk el, és szeljük 4-5 cm-es darabokra. Forraljunk fel egy kis vizet sóval és citromlével, tegyük bele a spárgákat és 10-15 perc alatt főzzük puhára. Ha kész van, a levet egy külön edénybe öntsük és rakjunk félre belőle kb. fél litert.

A szószhoz olvasszuk meg a vajat, szórjuk bele a lisztet és keverés közben pirítsuk meg. Öntsük fel az előbb megtartott spárgalével, egy habverővel keverjük simára és fűszerezzük. Gyenge lángon, folyamatos keverés közben, 20 perc alatt elkészül.

A tejszínt a tojássárgával keverjük össze és adjuk hozzá a szószhoz. Szűrjük át a szitán, vagy szűrőn, adjuk hozzá a megfőtt spárgadarabokat és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Tartsuk melegen.

A palacsintához a lisztet a tojással és a tejjel keverjük simára, sózzuk, borsozzuk és negyed óráig hagyjuk állni. Ha eleget pihent, olvasszunk meg egy kis vajat süssük ki a palacsintatésztát. Sütésnél dobjuk rá a sonkaszeleteket a palacsintákra és mindkét oldalát süssük aranybarnára. A palacsintát tegyük egy tányérra, mehet rá a spárgás szósz és jöhet a jó étvágy!

Forrás:chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

És Te hogy szereted? – Így egészséges a banán!

Van, aki úgy szereti, ha még szinte ropog, olyan kemény és zöld. Mások maradnak arany középúton, és a szép sárga színt részesítik előnyben. Megint mások meg sem eszik, amíg nincs rajt néhány barna folt. És akad, aki akkor van megveszve érte, ha már szinte folyik. De mégis, hogyan a legegészségesebb a banán?

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.