Szereted a jalapeno paprikát? Süsd kenyérbe!
Odavagy a kellemesen csípős ételekért és a sajtért is rajongsz? Ha még a sütéshez is kedved van, ne görgess tovább! Egy ízekben gazdag, ám annál egyszerűbben elkészíthető kenyér receptjét találod itt, csak kattintanod kell!
A sokoldalú és népszerű csilipaprika-fajta csípőssége a termés kapszaicin-tartalmától függően alakul. (Jó hír, hogy a kapszaicin a szárított paprikákban is megtartja egészségünkre előnyös hatásait.) Akinek érzékenyebb a gyomra, az irritáció elkerülése érdekében az elkészült kenyérből 1-1 szeletnél ne lakmározzon be többet, bármely ínycsiklandozó is a látvány.
Sajtos kenyér jalapeno paprikával
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 ek. sütőpor
1 tk. só
2 ek. cukor
1 db tojás
1 ½ csésze tej
2 ek. olvasztott vaj
2 db kockára vágott jalapeno (Lehet vegyesen 1 piros és 1 zöld is, de a magokat mindenképpen szedjük ki!)
2 csésze aprított sajt
115 gr szobahőmérsékletű krémsajt
2 db vékonyra felszeletelt gyöngyhagyma
Opcionálisan: egy nagy marék főtt, majd felkockázott szalonna
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és zsírozzunk ki egy gyümölcskenyér formát. Vegyünk elő két tálat; az egyikben keverjük össze a jalapeno paprikát, a gyöngyhagymát, a kétféle sajtot, és ha nem szeretitek, akkor adj extra is ízt a készülő kenyérnek az előzőleg megfőzött szalonnával.
A másik, kisebb tálba kerüljön bele a liszt, a cukor, a sütőpor továbbá a só, és keverjük el ezeket egymással, mielőtt a sajtkrémes masszához adnánk. Ha sikerült kissé összekevernünk a két tál tartalmát, a kissé felvert tojással a tejjel és az olvasztott vajjal lazítsunk a tésztán.
Miután összeállt a masszánk, öntsük bele a kenyérsütő formába, kissé rázzuk meg, hogy egyenletesen elterüljön, végül tegyük be a sütőbe. Jó 50 perc sütési idő után élvezhetjük is a kellemesen pikáns, gőzölgő kenyerünk illatát és némi hűlési idő után az ízét is.