Szezámmagos sült édesburgonya – az egyszerűből különleges
Az édesburgonya eleve megnyerő: édes, puha és tele van tápanyaggal. De amikor ropogósra sütjük, és szezámmaggal vonjuk be, teljesen új arcát mutatja. Ez a recept nemcsak ízében izgalmas – enyhén karamellizált, füstös és diós –, hanem textúrájában is játékos: kívül roppan, belül selymes.

Az egész szezámmag itt nem dísz, hanem karakter, amely egyszerre ad ropogást, mélységet és látványt is az ételnek.
Hozzávalók (2 főre)
2 közepes édesburgonya (meghámozva, hosszában hasábokra vágva)
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál sötét szezámolaj (vagy több olívaolaj, ha nincs)
1 evőkanál méz vagy juharszirup
2 evőkanál szezámmag (világos vagy fekete – vagy keverve a legjobb)
egy csipet csilipehely vagy füstölt paprika
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverd össze az olajat, szójaszószt, mézet, szezámolajat, csilit, sót és borsot. Dobd bele az édesburgonya-hasábokat, forgasd át, hogy minden oldalukat bevonja a máz. Ezután szórd rájuk a szezámmagot, és óvatosan keverd össze újra. Terítsd szét a tepsin, úgy, hogy ne fedjék egymást – így lesz igazán ropogós. Süsd 25–30 percig, félidőben egyszer fordítsd meg őket. Akkor van kész, amikor kívül karamellizált, a széleken enyhén pirult, belül pedig puha.
Frissen a legjobb, de hidegen is működik salátában. Tálalhatod joghurtos szósszal vagy lime-os mártogatóval. Egy kevés friss koriander vagy újhagyma feldobja tálaláskor.
A szezámmag megpörkölődve roppanós kérget ad, és diós aromája tökéletesen illik az édesburgonya természetes édességéhez. A méz és szójaszósz kettőse pedig egyensúlyt teremt: édes, sós, selymes és egy csipet tüzességgel alkot kerek ízt.