Szezonális gyümölcsök, feledhetetlen édességek
Tudtad, hogy az októberi szezonális gyümölcsökből isteni édességek készíthetők? Arról nem beszélve, hogy a házilag készült süteményeknél nincs is jobb. Legyen szó birsalmáról vagy naspolyáról: az ezekből a gyümölcsökből készült desszerteket mindenképpen érdemes kipróbálnod!
Birsalmás tiramisu
Hozzávalók:
25 db babapiskóta
25 dkg Mascarpone
30 dkg birsalma
5 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
porcukor
szegfűszeg, fahéj
Első lépésként a birsalmát pucoljuk meg, a magházat vágjuk ki belőle és apró kockára daraboljuk fel. Következő lépésként tegyük bele az apróra vágott almát egy főzőedénybe és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlésünknek megfelelően adjunk hozzá cukrot, szegfűszeget és fahéjat, majd főzzük meg.
Puhára főzést követően szűrjük le, a szűrt levet pedig tegyük félre (ebbe fogjuk mártogatni a babapiskótát). A teljesen kihűlt birsalmát pépesítjük. Közben a mascarponét simára keverjük, szintén ízlés szerint hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kihűlt pépesített birsalmát, majd összekeverjük. A habtejszínt verjük félkemény habbá és apránként, óvatos mozdulatokkal keverjük a birsalmás-mascarponés keverékhez. A babapiskótát mártogassuk bele a birsalma főzőlevébe, és a számunkra megfelelő edénybe helyezzük őket szépen egymás mellé. Ezután kanalazzuk rá a habos krém felét és egyenletesen simítsuk el a piskótán. Ezt követően ismételten jön a piskóta réteg, és a végén a maradék birsalmás-mascarponés krém. Tálalás előtt helyezzük hűtőszekrénybe pár órára, hogy az ízek sokkal jobban összeérjenek.
Naspolyás pohárkrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
70 dkg naspolya
1 teáskanál fahéj
Fél teáskanál szerecsendió
1 narancs kifacsart leve
2 evőkanál méz
3 dl víz
2 dl tejszín
15 dkg joghurt
1 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg zabkeksz
Kezdetként alaposan mossuk meg a naspolyákat, majd egyenként kézzel válasszuk szét őket és a gyümölcshúst kinyomkodva tegyük egy nagyobb méretű edénybe. A kinyomkodott naspolyához adjuk hozzá a fűszereket, a narancs kifacsart levét, a mézet, majd ezt öntsük fel vízzel és közepesen lángon főzzük legalább 20 percig. A 20 perc után kapott masszánkat passzírozzuk át egy szűrőn, hogy a magoktól és a naspolya héjától megszabaduljunk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt közben kemény habbá verjük, hozzáadjuk a joghurtot és a vaníliás cukrot, ugyanis az így kapott krém is egy réteget fog képviselni a poharas desszertünkben. A kekszet törjük darabokra és helyezzük a pohár aljába, amire jön a naspolyapüré, majd a joghurtos krém. Ezt a rétegezést csináljuk addig, amíg el nem fogy az alapanyag. A rétegeket természetesen ízlés szerint variálhatjuk.
Forrás: mindmegette.hu; lilafuge.hu;