2023.06.18. 17:53:13 5478 207

Szükség van-e példaképekre?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyermekkorunk hőn imádott példaképeire visszatekintve gyakran ott mocorog a fejünkben a „vajon miért éppen ő?” elbizonytalanító kérdése. Amikor „Lócikként” még csillogó szemmel mustráltuk a körülöttünk forgolódó „óriásokat” szempillantás alatt a helyükre bűvöltük volna magunkat, ha tehettük volna – ha lett volna hozzá megfelelő varázspálcánk. Azonban később ráébredtünk arra, hogy e hús-vér példaképek egyik legszembetűnőbb gyengesége az idealizálásukban érhető tetten.

Kicsi szuperhős - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kicsi szuperhős

Nem túl kellemes szemfelnyitogató pillanataink közepette azon kaptuk őket, hogy bizony ők is hibákat követnek el, zavarba jönnek, tétováznak, felsülnek, sőt, néha az orrukat is piszkálják – mely megnyilvánulások nem igazán illeszkednek az általunk tökéletesre csiszolt ideálok ismérvei közé. Persze, hiszen ők is emberek…

A bálványozás, az eszményítés során mérföldekkel túlnyújtóztatjuk, önmagától elrugaszkodottá formáljuk az általunk csodált és kis túlzással – erkölcsi értelemben – übermenschnek formált embereket. Morális megközelítésben talán lehet is, hiszen a jellemformálódás során szükségünk van olyan impulzusokra, melyek által a lehető legtöbbet, és vélhetően a legjobbat hozhatjuk ki magunkból. Eleve a jellem kifejezés is a görög „karakter”, „vésés” és „benyomás” jelentésű szavakra vezethető vissza. Így önkeresésünk és önformálásunk kezdő lépéseinél kulcsfontosságú, hogy milyen minőségű, milyen előjelű példák felé irányítjuk tekintetünket.

A legjobb, ha profikhoz fordulunk. De kik bírhatnak ilyen ismérvekkel a tévedhetőség világában? Meglehet, mindazok, akik örökzöld értékekkel, kikoptathatatlan bölcsességekkel a tarsolyukban szelíden egyengetnek az utunkon. Mindeközben az önmaguk képére formálás csírája sem settenkedik nyomukban, csak az önzetlen és feddhetetlen jó irányba terelés szándéka vezérli őket, elegyítve a szabad akarat sérthetetlenségének szem előtt tartásával. Ilyen szándékokkal felvértezetten állhat előttünk a római birodalom filozófuscsászára, Marcus Aurelius is, aki Elmélkedéseiben példaképei esszenciáját hagyatékozta az erkölcsös életre törekvő utókorra.

Az uralkodó által követett emberek között élen jártak a nemes jellemű, higgadt, szerény, jótékony, jellemvonásokkal rendelkező család- és közösségi tagok. Ők voltak a folyamatos jóra törekvésre, a hitelességre nem csak szavaikkal, hanem főként tetteikkel és egész életük példájával akarva-akaratlanul buzdítók, akik a később császárrá lett Marcus Aureliust arra tanították, hogy:

  • legyen kitartó és kevéssel beérő

  • hogy ne sajnálja magától a munkát

  • ne akarjon sokat birtokolni, hanem érje be az elegendővel

  • tartsa távol magától a törtetést

  • ne fecsegjen, és ne keveredjen a hiteltelen fecsegők társaságába

  • hogy mindig törekedjen az őszinteségre és tűrje el a feléje irányuló őszinte beszédet is

  • hogy a jellemet, akár egy gondoskodásra szoruló növényt, folyamatosan ápolni, gondozni szükséges

  • hogy semmiben sem vezet jóra a felületesség,

  • hogy az értelem, a szabad és határozott gondolkodás a lelki harmóniával karöltve igazi értéket képvisel.

Ezek az iránymutatások és példaképek folyamatosan csiszolták jellemét.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.