2024.05.21. 12:38:19 5366 227

Takaríts meg több ezer forintot ezzel a néhány egyszerű megoldással
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakori téveszme, hogy a takarékoskodás egyenértékű a garasoskodással, a szűkmarkúsággal. Ugyanakkor nem is arról van szó, hogy az alacsony minőségű, olcsó, gyakran satnya termékeket helyezzük előtérbe. Annál inkább jelent életkönnyítő megoldásokat, tudatos hozzáállást az élet minden területéhez, ésszerű és leleményes stratégiákat, a meglévő dolgok megbecsülését és megfontolt használatát.

Tudatos spórolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tudatos spórolás

Sőt, még ennél is többet kínál: egy szemlélet- és életmódot, melynek alapja a a következetesség, a tapintatosság, a pazarlás minden típusának kiküszöbölése. Jelenti azt is, hogy semmilyen tekintetben nem esünk túlzásokba – sem a túl kevés, már-már kuporiságába, sem pedig a túl sok pocsékoló-tékozló kelepcéjébe. A gazdaságosság az „éppen elég művészetének” gyakorlása.

A fogyasztói gondolkodás világában a takarékosság, gazdaságosság témái nem minden esetben jutnak kellő figyelemhez. Pedig a MoneyWeb pénzügyi oldal szerint a gazdaságos megközelítés és viselkedés vezethet el példaként az egyéni pénzügyi szabadság és a fenntarthatóság felé. Azzal ugyanis, hogy csak a valóban fontos dolgokra fókuszálunk és ezeket helyezzük előtérbe, maximalizálhatjuk az erőforrásainkat (a pénzt, az időt, az energiát is beleértve), csökkenthetjük vagy teljesen kiküszöbölhetjük az adósságainkat, és esélyünk nyílik arra, hogy befektessünk. Ez a jövő-orientált szemlélet- és gondolkodásmód számos lehetőséget tár fel előttünk, kiegyensúlyozottabbá, elégedettebbé tehet bennünket.

Nézzünk még néhány gazdaságos megoldást a pénzügyi megközelítésen túl is

Anyagilag és szellemileg is kimerítővé válhat egy idő után, ha folyton a bennünket körülvevő tárgyak és eszközök lecserélésén kell ügyködnünk. Amennyiben kínálkoznak olyan lehetőségek, hogy ezek hosszabb idejűvé is válhatnak, akkor miért ne élnénk ezekkel?

Vegyük példaként a mindennap több alkalommal is használt fogkrém esetét. Hogyan tehetjük ezt ésszerű határokon belül hosszabb életűvé? Amikor úgy tűnik, hogy már teljesen kifogyott a fogkrémes tubusunk, akkor se a kidobása legyen az első mozdulatunk. Hanem vegyünk egy ollót és vágjuk le a tubus alsó részét. Ezzel a praktikával megfelelő mennyiségű fogkrémhez jutunk még egy-két fogmosás erejéig, és nem szükséges azonnal megkezdenünk az új használatát.

A tusfürdőinket tovább használhatjuk, ha nem rögtön a bőrünk felszínére folyatjuk azokat, hanem egy fürdőszivacsra.

A legkedvesebb színű ajakrúzsban már alig van némi maradék? Semmi gond, egy ajakecset segítségével még ezt is könnyedén kiszedhetjük.

Egy habzószappan-adagoló beszerzésével a kézi szappanunk használhatósági idejét is megnövelhetjük. Hasonlóképpen tehetünk a mosogatószerrel is.

Egy kérdés: mikor olvastuk el utoljára a gyártó által a mosószercsomagra feltüntetett mennyiség ajánlást? Érdemes ezt megtenni, hiszen ezzel az apró odafigyeléssel több ideig használhatjuk a szert, mégpedig úgy, hogy nem esünk a túladagolás kelepcéjébe. A ruháink pedig így is tiszták lesznek.

A ruháink élettartamát úgy növelhetjük, hogy kiiktatjuk a szárítógép használatát és bevezetjük a szabad levegőn történő szárítást.

Gondoskodjunk saját kiskertről vagy akár balkonládáról, cserépről, amelyben néhány zöldség- és fűszerfélét magunk termeszthetünk.

A mosó- és mosogatógépet indítsuk el gazdaságos (ECO) módban (kevesebb vizet és villamos energiát használunk így el). A Greendex.hu álláspontja szerint a ruhákat is érdemes 30 és 40 °C-on mosatni – ez hatékony mosási fokot kínál, sőt, számos ruha címkéjén is ezt a hőfokot javasolják a gyártók.

Papírtörlő használata helyett térjünk át a konyharuha, a (mikroszálas) törlőkendők használatára. Emellett még javasolt a textilpelenka használat is különféle felületek törléséhez (pl. portörléshez). Elnyűtt pólók és törölközők új feladatkört kaphatnak: kocsi mosásánál, kerti tárgyak, bútorok és fészer takarításánál, cipőpucolásnál, felmosásnál, nagytakarításnál.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...