Tálald fel Szicíliát! Burgonyás és rizses “krokett”
Habár hajlamosak a pizzák és tészták világába belefeledkezni, az olasz konyha ennél lényegesen sokoldalúbb. Az olaszok körében is meglehetősen kedveltek a panírba forgatott és bő olajban kisütött fogások. Az egyes tájegységek mellett a nagyobb városoknak is megvan a maga jellegzetes étele.
A szicíliai konyha egészen különleges még a többi olasz tájegység között is. Gondoljunk csak a friss ricottával töltött cannollo nevű desszertre. De a sós ételeket kedvelők számára is tartogat ínyencséget ez a gyönyörű sziget. Most jöjjön egy nem mindennapi és egy hagyományosabb recept a napfényes Szicíliából!
Arancini - szicíliai rizsgolyó
3 ek. olívaolajat melegítsünk fel, és 2 csésze rizottó rizst pirítsunk át rajta. Öntsünk hozzá egy kevés fehérbort, majd adagoljunk hozzá leves alaplét. Amikor a rizs megfőtt kevés sóval ízesítjük. A tűzről vegyük le és hagyjuk kihűlni, ezután adjunk hozzá egy tojást és tegyük hűtőbe minimum néhány órára.
Paradicsomszószt keverjünk össze kockára vágott mozzarellát és főtt borsót. Ezt a tölteléket kanalazzuk rá a tenyerünkbe lapított rizsadagra, majd zárjuk be a tölteléket úgy, hogy a rizsréteg ne legyen túl vékony, és az étel golyót formázzon.
A töltött rizsgolyókat panírozzuk be a szokott módon, majd egy kevés olajban gyakran forgatva süssük meg pár perc alatt. Papírtörlőre szedve csepegtessük le az összes aranciniről a felesleges zsiradékot. Frissen tálalva a közepébe töltött sajt finom olvadt lesz. Bazsalikommal és egy kevés paradicsomszósszal is fogyaszthatjuk.
Szicíliai krokett
Hozzávalók
Extraszűz olívaolaj
1 kg burgonya
petrezselyemzöld
3 tojás
zsemlemorzsa
só és bors
Elkészítése
A burgonyát főzzük meg, majd törjük át és tegyük egy nagy tálba. Öntsük hozzá az apróra vágott petrezselymet, az enyhén felvert tojásokat, majd jól sózzuk és borsozzuk is meg.
Kézzel formázzunk a masszából kroketteket és forgassuk bele zsemlemorzsába, végül forró, bő olajban süssük aranybarnává.
Forrás: www.christinascucina.com