Tartós „savanyúság” – Tippek, hogy sokáig elálljon a citrom
Nyáron frissítő hatását használjuk ki, télen segít kigyógyulni a megfázásból, egyéb kellemetlen tünetekből. Akad, aki zsírégető hatását „alkalmazza” a diétája során, míg mások süteménybe, krémekbe rejtik, hogy fanyarságával feldobja a vasárnap délutánok sütizős lazulását. Ez a csodaalapanyag nem más, mint a citrom!
Egyetlen apró hibája van ennek az igencsak értékes gyümölcsnek: ha megvesszük, hamar fel kell használnunk, mivel nem áll el sokáig. Így nem érdemes bespájzolni belőle. Ebből az következik, hogy amikor pont nagyon kellene, nincs belőle otthon. De ha beveted a lent olvasható tippek valamelyikét, talán sikerül kicsit tovább raktároznod ebből a savanyú finomságból!
Tedd el!
Van, hogy az ember a jó ár miatt, esetleg azért, mert nem lehet darabonként kapni, kénytelen megvenni egy egész háló citromot. Pedig csak egy, maximum két darabra van szüksége. Mit tehetünk ilyenkor? Nyilván próbáljuk felhasználni a maradékot, de a vége általában az, hogy a citromok nagy része a szemétben landol. Pedig akár el is tehetjük őket, a következő módon:
A citromokat alaposan mossuk meg meleg vízzel, majd néhányat rakjunk félre. Ezeknek a levével fogjuk a befőttesüvegek belsejét megtölteni.
A citromokat elfelezzük, majd ezeket a feleket negyedeljük. Ha kész, mehetnek a darabkák a befőttesüvegekbe.
Az üvegekbe mehet 10 dkg só, majd erre a félretett citromok leve. Annyi lé kerüljön bele, hogy a citromdarabokat ellepje. Jól zárd le, és 1 hétig hagyd állni szobahőmérsékleten.
Ha letelt az egy hét, nyisd ki az üveget és önts rá egy kis olajat, majd az egész mehet a hűtőbe. 4-5 hónapig eltartható így a fanyar gyümölcs.
Ha csak a fele kell
Gyakran csak egy fél citrom kell az ételekbe, italokba, a másik fele pedig általában a szemétben landol, hiszen így még hamarabb tönkremegy a gyümölcs. Próbáld meg ilyenkor a citrom „nyitott” felét egy kis ecetben tárolni, hogy később még felhasználhasd!
Víz, víz, víz!
Keress egy jól zárható műanyag tárolót, engedj bele egy kis vizet, tedd bele a citromot, majd zárd le a dobozt és tedd hideg helyre. Fontos, hogy a vizet naponta cseréld!
A selyem, ami segít!
Csavard a citromot selyempapírba, így akár 1 hónapig is eláll, és megőrzi frissességét, finomságát.
Forrás: haushaltstipps.net