2017.04.13. 11:03:12 13427 306

Tavaszi „pillangó” kalács
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vidám és csíkos kelt pillangókat hoztam nektek, amiket készíthettek (húsvéti) vendégváró süteménynek, és amik gyermekzsúron is nagy sikert fogak aratni. Egy kis kreativitás, egy-egy rész sima és kakaós kalácstészta, kis kelesztés és kész is a finomság!

Pillangó kalács | Fotó: cookta.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pillangó kalács | Fotó: cookta.hu

Tavaszi pillangókalács recept:

2 dl tejet meglangyosítunk, és a felébe belemorzsolunk 3 dkg élesztőt. Hozzáadunk egy nagyobb csipet porcukrot, és hagyjuk felfutni.

A 40 dkg lisztet átszitáljuk, hozzáadunk egy csipet sót, 8 dkg porcukrot, a maradék tejet, a felfutott élesztőt, és 1 db tojást. A masszát dagasztófejes kézi mixerrel simára dagasztjuk. Kettévesszük a tésztát, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

Mindkét részt langyos helyen 30 percet kelesztjük, majd kettévesszük a tésztáinkat és téglalap alakúra nyújtjuk. A fehér tésztákra rátesszük a kakaósakat, feltekerjük.

Egymás mellé rakjuk a két tekercset úgy, hogy a tekercsek végei kerüljenek felülre – ezek lesznek a lepkéink csápjai. Egy éles késsel felszeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Az ujjainkkal két oldalról kissé benyomjuk a pillangókat, hogy szárnyszerű formát kapjon, és még 15 percet pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük a péksüteményeket.

Most már csak azt kell kivárnod, hogy ehető hőmérsékletűre hűljenek az isteni pillangóid, és be is zsebelheted a dicséreteket. :)

Ha van hozzá kedved, díszítő cukorkákkal vagy dekor tollal színessé varázsolhatod a kalácsokat.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.