2021.06.18. 08:27:01 8998 242

Te vajon szuperérzékeny vagy?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Százból 15-20 ember szuperérzékeny, de a legtöbben nem hogy saját szuperérzékenységükről, de a fogalom létezéséről sem tudnak. Nem, nem hisztiről vagy a klasszikus értelemben vett ingerlékenységről van szó. Beszéljünk a szuperérzékenyekről!

Empátia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Empátia

A szuperérzékenység, azaz a szenzoros feldolgozási érzékenység egyszerre hordoz magában jó és rossz tulajdonságokat. Mivel a szuperérzékeny idegrendszer mélyebben, részletesebben fogadja be a külvilág ingereit, hamarabb és intenzívebben is reagál rá. Ez konkrétan agyi különbséget is jelent, az érintettek tükörneuronjai aktívabbak.

A szuperérzékenyek sem egyformák

Függően attól, hogy az agy ingerkerülő vagy ingerkereső része erőteljesebb, lesz a szuperérzékeny személy inkább introvertált, befelé forduló, társaságkerülő, vagy éppen fordítva, extrovertált, társasági, központi személyiség. Utóbbi aránya jellemzően alacsonyabb, a szuperszenzitív emberek kb. 30% extrovertált. Ennek is megvan az oka: a rendkívül sok befogadott inger kimondottan fárasztó, kimerítő, lemerítő tud lenni.

Az előnyök

Bár első olvasatra kimondottan terhelőnek tűnik ez a tulajdonság mind viselője, mind környezete számára, azért számos előnnyel is jár. A szenzitivitásnak köszönhetően sokkal jobban rezonálnak az érintett személyek másokra, valódi empaták, remek beleérző készséggel és szuperhatékony intuíciókkal. Az emberismeretük is kiváló, átverni is viszonylag nehéz őket, ráadásul jó főnökök lehetnek a korábban sorolt jellemzők okán. Mivel fájdalomreceptoraik is szenzitívebbek az átlagnál, így hamarabb veszik észre testük jelzéseit. Bár a fájdalmat mélyebben és erősebben élik át, nem bírják kevésbé, mint azok, akik nem érzik olyan erőteljesen.

Természetesen hátrány is akad bőven

Ennyire intenzív folyamatos „radarozásnál” nagyon könnyű túlingerlődni. Ezért sokszor jóval hamarabb érkezik a kimerültség, fáradtság, mind idegi, mind fizikai értelemben véve. A szorongás, folyamatos stressz, múltbéli dolgokon agyalás, jövőn aggódás állandó része a szuperszenzitív ember életének, ez pedig a hétköznapok energiáját is megcsapolja. Az ingerkerülő személyiségek többnyire nem érzik jól magukat tömegben, közösségi munkahelyeken sem, viszont nagy barátjuk a csend és a nyugalom. A legfőbb probléma az önszeretetre képtelenség, az önbizalomhiány és az ezekkel pszichoszomatikus nézetek alapján szorosan összefüggő autoimmun betegségek, például allergia kialakulása.

Megkönnyíthető a szuperérzékenyek élete

A legfontosabb a biztonságérzet vagy akár annak illúziója. Éppen ezért mindig van B- és C-tervük, meg még néhány tartalék mentőötlet. Fontos az önkontroll is, a mértéktartás tudatos kifejlesztése, és az önmaguk tudatos mások elé helyezése, amikor szükségessé válik. Fontos felismerniük, hogy az adott érzés sajátjuk vagy átvett benyomás okozza, és van-e ténylegesen dolguk azzal. Meg kell tanulni elfogadni azt is, hogy a millió biztonsági megoldás ellenére van néhány dolog, amire nincsen ráhatásunk. A jelenség nem csak az embereknél létezik: az állatok közül a szuperérzékenyek általában megfigyelő, jelző szerepet töltenek be a falkájukban, családjukban.

Forrás: Szeretlek Magyarország

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.