2021.03.09. 16:00:38 11762 298

Tévhitek a koronavírusról I.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több, mint egy éve küzdünk a koronavírus világjárvánnyal, a tüneteit egyre jobban figyelve és talán kiismerve, a hosszútávú egészségügyi hatásairól azonban továbbra is csak tippelgetve. Szinte minden nap szárnyra kap egy-egy Coviddal kapcsolatos hír vagy praktika, de mi igaz ezekből és mi nem?

Gargarizálás, sós víz, öblögetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gargarizálás, sós víz, öblögetés

Ahogy lenni szokott bármilyen nagyobb esemény kapcsán, a valós információkkal párhuzamosan megjelentek a Covid kapcsán is a téves információk. Ezek, a legtöbbször egyszerűen az ismeretek hiányában tévesen megállapított, szenzáció hajhász, hatásvadász álhírek pedig nem csak idegesítőek lehetnek, de még komoly gondokat is okozhatnak. Számoljunk le a koronavírust övező tévhitekkel!

Tévhit: A hideg idő elpusztítja a koronavírust

A külső hőmérséklet gyakorlatilag nem releváns a vírus szempontjából, hiszen az emberi test egészséges állapotában 36,5 – 37 Celsius fokos, ami nagyon is kényelmes a vírus életben maradásához, terjedéséhez. Akkor is, ha eközben tél van.

Tévhit: A forró fürdő legyőzi a vírusfertőzést.

A fentiekhez hasonlóan, testhőmérsékletünk nagyjából állandó, függetlenül a külső hatásoktól, így például a forró fürdővíztől is.

Tévhit: Szúnyogcsípéssel is terjed

Erre abszolút nincs bizonyíték! Más cseppfertőzéssel terjedő betegségekhez hasonlóan köhögéskor, tüsszentéskor levegőbe jutó váladékcseppeken keresztül jutnak ki a szabadba és be egy másik szervezetbe a vírusok.

Tévhit: A kézszárító megszabadít a Covidtól

Sajnos ez sem igaz, míg az alkoholos kézfertőtlenítő vagy az alapos szappanos kézmosás valóban eltávolítja kezeinkről a vírusokat, addig a kézszárítóban ilyen szempontból nem bízhatunk.

Tévhit: A hőszkenner kiszűri a fertőzötteket

A hőszkenner csak a lázas betegeket szűri ki, ám a fertőzöttség nem minden esetben, és általában nem is azonnal jár tünetekkel. Tehát aki a vírust magában hordozza, de még nem lázasodott be, azt a hőszkenner nem szűri ki.

Tévhit: UV-lámpával érdemes fertőtleníteni a bőrünket

Az UV sugarak bőrirritációt okozhatnak, így nem alkalmasak rendszeres kézfertőtlenítésre.

Tévhit: alkoholos, klóros testpermetezés segít elkerülni a koronavírus-fertőzést

Nem, sőt ez a módszer többet árt, mint használ. A klór és az alkohol roncsolja a bőrfelületet és a nyálkahártyákat, ezért nem érdemes körbe ápolnunk a testünket ezekkel a szerekkel. Eszközfertőtlenítésre viszont remek mindkettő!

Tévhit: Sóoldatos öblögetés, mint varázsszer

A sós vízzel történő orr öblítés megfázás esetén talán gyorsíthatja a gyógyulást, de a légúti fertőzések kialakulását nem akadályozza meg. Ennek értelmében tehát a koronavírus ellen sem védelmez.

Tévhit: A fokhagyma megvéd

Nyugodtan fogyasszuk vámpírok ellen, ha minden nap megeszünk egy gerezd fokhagymát, szinte garantált, hogy egész életünkben nem leszünk kitéve vámpírtámadásnak. Igaz, anélkül sem. A fokhagyma egyébként nagyon egészséges és valóban lehet egy kis antimikrobális hatása, azonban jelenleg úgy néz ki, nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus ellen védelmet nyújtana.

Forrás: tudomany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...