2022.09.10. 09:18:17 3065 109

Tippek és trükkök a suli-bulihoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyár vége és a szeptember eleje mindig nagyon feszült, stresszes időszak az iskoláskorú gyermekek és szüleik számára. Épphogy túlesünk a bevásárlási és tanévnyitási sokkon, jön az újabb feladat. Tananyag elsajátítása és a folyamatos házi feladat, lecke hegyek otthon, suli és munka után, este. Mégis kinek van ehhez már olyankor kedve?

Házi feladat megoldása vidáman - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi feladat megoldása vidáman

Mi is folyamatos közelharcot vívtunk otthon az alsós kislányunkkal, hogy ne kínkeservesen lássunk hozzá a napi feladatsornak, hanem valahogy legyünk már túl rajta. Az online oktatás gyötrelmeit már szerencsére elfelejtettük, de az tény, hogy nagyon sokat tanultunk azon időszak alatt. Nem csak a lányunk tanult meg tanulni ebben az időszakban, hanem mi szülők is rájöttünk, hogy egyrészt a veszekedés nem vezet sehova, másrészt a motiválás mindennél hatékonyabban működik, gyerekeknél is.

Eleve ha úgymond "tragédiát" csinálunk a tanulásból, máris óriási gombóccal a gyomrában lát hozzá mindenki, és még gondolkodni is sokkal nehezebb így. Az én alapszlogenem a "csak lazán!" mellett a következő mondás, amit gyakran hall a lányom tőlem: “Édesem, amin a szüleid nem aggódnak azon neked sem kell!” Avagy a gyerek úgyszólván "felmentést" kapott a mi, a szülei "hülyesége" alól. Ez emberi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy ha mi, a szülei felejtjük el a suli kötelező feladatait, ami elég gyakran előfordul, azon nehogy ő idegeskedjen. Meg is kell erősíteni: “Igen, mi szülők sem vagyunk tökéletesek, képesek vagyunk elfelejteni a tornacuccot reggel, a rajzfelszerelést és még a házi feladatot is.”

Természetesen igyekezzen erre mindenki odafigyelni, a gyerek is, de ha nem a gyerek felejtette el, mert azért neki ez még sok észben tartani, akkor ne rá hárítsuk a felelősséget. Erősítsük meg abban, hogy mi szülők ezért vállaljuk a felelősséget és "kimossuk" a bakiért a tanító néninél, csak nyugi, nem dőlt össze a világ. Rettentő kétségbe tudnak esni ilyenkor, és ez sokat ront a biztonságérzetükön. A suliban szorongóvá válnak és nehezebben teljesítenek. Olyan érzésük lesz folyamatosan, hogy máris olyan "felnőttes" dolgokat várnak el tőlük, amit ők még a maguk kis eszével és szintjén képtelenek teljesíteni. Elfelejtik és kész, mert számukra nem ez a legfontosabb. Ha biztonságban érzik magukat és a szülő is kicsit "cinkos" ilyenkor, lazábban kezelik a kötelező feladatokat és nyugodtabban indulnak suliba reggel. Ez a legfontosabb!

Önállóságra kell nevelni a gyermeket, minél előbb. Ehhez bizalom szükséges. Amennyiben már képes egyedül dolgozni, akkor bízzuk rá a házi feladatot, de ellenőrizzük. Azzal a feltétellel, hogy ha valahol elakad, azonnal segítséget kap. A gyors munkát pedig jutalmazzuk, ami lehet közös játék és együtt eltöltött tartalmas idő. Ez rendkívül motiváló számukra. Végül pedig sokat olvassunk és gyakoroljunk szövegértelmezést a gyermekkel. Ez a tanulás alapja és mondhatjuk, hogy a legfontosabb. Érdemes egy olvasott szöveg után beszélgetni erről és összefoglalni az olvasottak lényegét. Ezzel a gyermek gyakorlatilag megtanul tanulni és sokkal könnyebben jegyzi majd meg a szöveg legfontosabb elemeit, amit majd a tanító néninek kell felmondania a suliban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.