2023.11.05. 12:17:15 6079 237

Tippek, hogy a felújítás ne váljon rémálommá
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legyen szó akár egy komplett házfelújításról, akár csak egy szoba renoválásról, a legtöbb ember nehezen szánja rá magát a munkálatok elkezdésére. Főként igaz ez akkor, hogyha valamilyen korábbi felújítási munkálatok során rossz tapasztalatokat szerzett az illető. Időről időre azonban kénytelenek vagyunk szembe nézni a ténnyel, bizonyos munkálatokat el kell végeztetnünk ahhoz, hogy lakásunk igazi otthonná váljon. Szerencsés esetben több munkafolyamatot magunk is el tudunk végezni, kevésbé szerencsés esetben azonban több szakembert is meg kell bíznunk a munkálatok elvégzésével. Jelen cikkünkben ahhoz kívánunk néhány tippet adni, hogy mire figyeljünk, hogy a felújítás ne váljon rémálommá akkor sem, ha szakemberrel kell elvégeztetnünk a munkát.

Házfelújítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házfelújítás

A kiválasztás folyamata

A stresszmentes felújítás első lépése, hogy a megfelelő szakembereket megtaláljuk az elvégzendő munkálatok elvégzésére. „A jó bornak nem kell cégér”, tartja a közmondás és ugyanez igaz a jó szakemberekre is. A kiválasztás során érdemes ismerőseink, barátaink, családtagjaink tapasztalataira támaszkodni, főleg akkor, hogyha az említett szakember munkáját magunk is meg tudjuk tekinteni. Érdemes ugyanakkor nagyon körültekintően eljárni azon vállalkozókkal, akik akár anélkül keresnek fel minket és ajánlkoznak bizonyos munkálatok elvégzésére, hogy bármilyen kapcsolatunk is lenne velük. Napjainkban ugyanis sajnos még mindig nagyon népszerű átverési módszer, hogy magukat vállalkozónak kiadó személyek bekopognak idegenek házába, rábeszélik őket bizonyos munkák elvégzésére, majd némi előleg vagy foglaló átvétele után soha többé nem lehet őket elérni. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az ismerősnél dolgozott vállalkozó biztosan megfelelően fog nálunk is dolgozni, vagy éppen az ismeretlen vállalkozó rossz munkát fog végezni, mindenesetre nem árt óvatosnak lenni.

Elképzelhető ugyanakkor olyan élethelyzet is, amikor nem tudunk az ismeretségi körünkre támaszkodni, így kézenfekvő bizonyos közösségi oldalakon, vagy csoportokban keresni megfelelő szakembert. Természetesen ez is lehet jó megoldást, óvakodjunk azonban attól, hogy a közösségi oldalakon milyen információk lelhetők fel rólunk, hiszen ezen oldalakat nem csak jószándékú emberek látják.

Végezetül pedig, ha van egy kiszemelt vállalkozó, akivel a munkát el kívánjuk végeztetni, úgy érdemes az interneten fellelhető információkat is ellenőriznünk, hiszen a kiemelkedően rossz vagy kiemelkedően jó vélemények alapján akár meg is változtathatjuk véleményünket.

A munkálatok megkezdése előtt

Sajnos még napjainkban is van hova fejlődnie a lakosság jogtudatosságának, így sokan megfeledkeznek arról, hogy valójában szerződéses jogviszonyt létesítünk akkor, amikor a vállalkozót megbízzuk a konkrét munka elvégzésével. Napjainkban is inkább az tekinthető a ritkább esetnek, hogyha a megrendelő írásbeli vállalkozási szerződést köt a burkolóval, vízszerelővel vagy a festővel. Sokkal gyakoribb, hogy a felek csak szóban egyeznek meg arról, hogy milyen munkálatokat, milyen árért fog elvégezni a szakember. Ez pedig vitás esetben sajnos nagymértékben megnehezíti, akár el is lehetetleníti a bizonyítást a megrendelő számára. Ne felejtsünk el tehát egy megfelelően részletes és konkrét írásbeli szerződést kötni a vállalkozóval, amelyben pontosan rögzítjük, hogy milyen munkálatokat, milyen díjért fog elvégezni számunkra a szakember. Érdemes ezen túlmenően rögzíteni azt is, hogy a munkálatok elvégzéséhez szükséges anyag beszerzése kinek a feladata, továbbá az anyagköltséggel miként számolnak el a felek.

Elsőre kissé furcsának tűnhet, de megrendelőként gondoljuk át annak is a lehetőségét, hogy elkérjük a szakember személyi igazolványát és lakcímkártyáját is. A szerződés megkötése során ugyanis a vállalkozó bármilyen adatot bediktálhat nekünk, azonban személyi adatainak ilyen formán történő ellenőrzésével ezt a problémát kiküszöbölhetjük.

A felújítás során

A felújítás során ellenőrizzük rendszeresen a szakember által elvégzett munkafolyamatokat és ne féljünk kérdezni az elvégzett munkáról. Bár laikusként sok hibát fel sem ismerünk a munkálatok végzése során, azonban szinte biztos, hogy a szakemberek is lelkiismeretesebben dolgoznak, hogyha tudják, a munkálatokat végig szemmel tartjuk. Amennyiben pedig olyan hibát észlelünk, ami számunkra nem elfogadható, úgy azt célszerű mihamarabb jelezni a szakember számára is, hiszen lehet, hogy menet közben még könnyebben javítható a hiba, míg a teljes felújítás elvégzése után már jelentős problémát jelent annak kijavítása.

A fentieken túlmenően pedig érdemes lehet az egyes munkafolyamatokat fénykép vagy videófelvétel formájában is rögzíteni.

Gyakran felmerül továbbá, hogy egyes munkafolyamatok elvégzése után a felek elszámolnak a már teljesített munkálatok anyag és/vagy munkadíjával. Ebben az esetben kérjünk számlát vagy bizonylatot az általunk átadott összegről, amelyből nyomon követhető, hogy mikor, milyen munkálatokat fizettünk már ki.

Amikor elkészült a felújítás

Ideális esetben pár nap vagy pár hét elteltével már nyoma sincs otthonunkban a felfordulásnak, a szakember megfelelő minőségben, határidőre elkészítette az általunk megrendelt munkálatokat. Rosszabb esetben viszont sajnos számolnunk kell egy-két felmerülő kellemetlenséggel. Mindkét esetben érdemes ugyanakkor átadás-átvételi jegyzőkönyvet felvenni az elvégzett munkákról, illetve az esetleges hibákról, mely utóbbiak esetében célszerű írásban rögzíteni, hogy azok kijavítását a szakember milyen határidőre vállalja. Az általunk átadott összegekről továbbra is kérjünk számlát vagy bizonylatot, hiszen ez továbbra is fontos bizonyítási eszköz lehet. Amennyiben pedig a vállalt határidőre a hibák kijavítása nem történik meg, úgy a vállalkozóval szemben jogi eszközökkel lehet fellépni. A jogi eszközökkel történő fellépést azonban jelentősen megkönnyíti, hogyha a fenti néhány tippet megfogadjuk a felújítás megrendelése és elvégzése közben.

Forrás: das.hu Szerző: dr. Bálint Boglárka

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...