2016.10.09. 08:46:59 10601 273

Tiszta konyha, rendes ház - Még egyszer a konyhai higiéniáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nincsenek is mindig az élére állítva a dolgok a konyhában, azért az nem árt, ha úgy általában tisztaság övezi a ház, lakás egyik központi helyét. Persze, a mindennapok rohanásában nem mindig egyszerű megőrizni a konyhai higiéniát, de néhány apróság segítségével talán sikerülhet.

Tiszta konyha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tiszta konyha

Mire érdemes odafigyelni, hogy megtartsuk konyhánkban a tisztaságot, higiéniát?

  • Talán magától értetődő, meglehet, pont ezért feledkezünk meg róla: mielőtt nekiállnál bármilyen élelmiszerrel dolgozni, alaposan moss kezet!

  • A mosogató rongyot, szivacsot, konyharuhát, konyhában használatos törölközőt érdemes 1-2 naponta cserélni.

  • Ügyelj arra, hogy a konyhai elektromos eszközök, felületek könnyen tisztíthatóak legyenek. Egy–egy apró repedés a baktériumok, kórokozók melegágya lehet.

  • A konyhában használt törölközőt, rongyokat érdemes 90 ⁰C, de minimum 60⁰C-on kimosni. Ha a mosógép nem telne meg a konyhai „rongyokkal”, rakhatod a mosogatógépbe is.

  • Ha húst szeletelsz és az ahhoz használatos kést még másra is szeretnéd használni, előtte mindenképpen alaposan tisztítsd meg!

  • Ha mosogatógép híján kézzel mosogatsz, a mosogatószert mindig öblítsd le az edényekről tiszta vízzel. Így nem csak a habot távolíthatod el, hanem a nem odaillő „bacikat” is.

  • A hűtődet rendszeresen olvaszd le és havonta minimum egyszer ecetes vizes ronggyal töröld át.

  • Figyelj oda, milyen vágódeszka mellett teszed le a voksodat. A műanyag előnye talán annyi, hogy nem keletkezik benne annyi repedés, mint a fából készültekből. Utóbbiaknál ezekben a kis repedésekben könnyebben megmarad a víz, illetve belekerülnek apró ételmaradékok, amik aztán remek táptalajt kínálnak a különböző kórokozóknak.

  • Ha mégis inkább a fából készült vágódeszkát választanád, mosogatás után mindig függőlegesen szárítsd, így könnyebben megszárad.

  • A legjobb, ha a nyers élelmiszerek, különösképpen a húsok felszeléséhez külön-külön vágódeszkát használsz.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.