2023.10.27. 15:34:10 6110 222

Titokzatos ősi lények – Valóság a mitológia mögött
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden jel arra enged következtetni, hogy a démonokról, szörnyekről, és a különféle rejtélyes mitológiai lényekről szóló történetek immár kikoptathatatlanok. A horrorfilmek és a misztikus alkotások visszatérő szereplői a világ minden táján rendelkeznek hűséges rajongókkal. Alakjuk, képességeik sokakat lenyűgöznek, és csodálatuk gazdagon át van itatva a bálványozás és a félelem kettősével.

Sárkány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárkány

Ezen különös, lenyűgöző kreatúrák többsége a népi hiedelemvilágban látott napvilágot, és olyannyira ámulatba ejtette az érdeklődőket, hogy még a 21. században is nagy népszerűségnek örvendenek. Eleve a mitológia világa ámulatba ejtő, melyben istenek és istennők, hihetetlen események, szörnyűséges teremtmények és izgalmas tettek egyaránt megelevenednek. Ezekről a történetekről az ókor olyan ragyogó elméi is megemlékeztek, mint Platón, Homérosz vagy éppen Arisztotelész. Jóval túlnyújtóznak az emberi képzelet színes világán, hiszen elemi formálói a modern gondolkodásnak, és a bennük foglalt erkölcsi tanítások minden korban aktuálisnak bizonyulnak. Nem beszélve a társadalomformáló, kultúraalakító hatásukról.

No, de milyen üzenetet hordoztak ezek a csodálatos mitológiai teremtmények, és létezésük vajon többnek mondható-e puszta képzelgésnél? Vajon léteztek-e jetik, tavi és tengeri szörnyek, sárkányok, kísértetek, boszorkányok, koboldok, lidércek, tündérek, leviatánok, vámpírok? Vagy csak bizonyos félelmek, gondolatok megtestesítőiként, megmagyarázhatatlan események szimbólumaiként tarthatók számon?

Mit állítanak például a Loch Ness-i szörnyről? Az ezzel a mitológiai lénnyel kapcsolatos felvetések a mindig-kíváncsi tudósok számára lehetőséget kínálnak arra, hogy tovább bővítsék a szörny potenciális élőhelyével kapcsolatos ismereteiket. Hogy a feltételezéseken túl tudományos válaszokat keressenek arra, hogy e tóban lakhat-e egy titokzatos lény. A skóciai statisztikai és vízi ökológus, Charles Paxton szerint a Loch Ness nevű híres tó egy alacsony tápanyagtartalmú, úgynevezett oligotróf tóként tartható számon. Ezért kevés a valószínűsége annak, hogy képes lenne ellátni egy hatalmas testű, nagy étvágyú legendás vízi ragadozófajt. A széles körben ismert, 1934-ben Nessie-ről készült fotó a kutató szerint egy játék tengeralattjáró és egy hamis szörnytest párosításából összeállt ügyeskedés.

Noha a bizonytalanságnak és a kétkedésnek táptalajul szolgál az a tény, hogy a tudósoknak még a mai napig nem sikerült dokumentálniuk a bolygónkon élő összes fajt. Így a levegőben mindig ott kering a „mi van, ha?” izgalommal és izgatottsággal fűszerezett kérdés. Paxton meglátása szerint viszont a mítoszokat inspiráló, jellemzően nagy testű állatfajok felderítése mind a felszínen, mind pedig a vízben megtörtént. Az embereket azonban mindig foglalkoztatták az érdekes, enigmatikus lények. A mitikus sárkányok, mint a leghíresebb mítoszbeli hüllőfélék párhuzamai megtalálhatók a természetben – gondoljunk itt példaként a dinoszauruszok fosszilis maradványaira.

A sárkánytörténetekről viszont a valóságba visszarántó tudósok azt állítják hogy e lények tűzokádó képessége valójában a középkori pokol kapuja ábrázolásokkal köthetők össze. Ezeket a félelmetes nyílásokat ugyanis gyakran ábrázolták szörnyszájként. Mégis frappánsabb nehezen megmagyarázható eseményeket rejtélyes lények alakjává gyúrni. Tesszük azt: a mezopotámiai démont, Lamashtut, a víz- és természet szennyezéséért, a rémálmokért és betegségekért felelős lényként feltüntetni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

5+1 gyógyító étel - Terítéken az egészség

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen eleme az egészségmegőrzésnek. A WHO megerősíti azokat a nézeteket, amelyek szerint a megfelelő kombinációjú minőségi élelmiszerekkel, nagy eséllyel megvédhetjük magunkat a krónikus és fertőző betegségek egész sorától, a cukor- és szívbetegségektől, sőt: a rákos megbetegedéstől is. Az optimális étrend minimális mennyiségű cukrot, sót, valamint telített és transzzsírt tartalmaz. A napi rendszerességgel asztalra helyezett étkek gyógyító hatásúak is lehetnek. Hogyan?

Készíts illatos banánkenyeret teljes kiőrlésű lisztből

Amellett, hogy ez a kenyér tele van rostokkal és tápanyagokkal, az egész konyhádat átitatja majd az édes banán és fahéj aromája, ami csak tovább fokozza az örömöt a sütés folyamatában. És ha még egy kis extra kihívást keresel, akkor szórj bele néhány dió vagy mogyoró darabot a tésztába, hogy még izgalmasabb legyen az élmény!

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.