Tojás… de miért éppen tyúktól?
A hazai hagyományos baromfiudvar legnépszerűbb állata volt mindig is a tyúkfélék mellett a kacsa és a liba. A tojásukhoz mégsem nyúlunk, nem futunk bele egy libatojás rántottába, vagy egy petrezselymes kacsa-lágytojásba kedvenc gasztro műsorainkat nézve sem. Gondolkodtál már rajta, hogy miért? Itt a válasz!
A tojás szinte elengedhetetlen eleme a konyhának. Nem csak a sütés-főzés egyik alapköve, de a legtöbb készen kapható élelmiszer is tartalmazza valamilyen mennyiségben, valamely összetevőjét. Emiatt egyébként nehéz helyzetben is vannak az tojásra érzékenyek. Azonban, ha megfigyeljük, mindenhol szimpla tojásként van jelezve, mindenféle előtag, jelzés, állat (például tyúk) megjelölése nélkül.
A Tojás
A Tojás, a nagybetűs tojás, a tojás, amire mindenki gondol, ha valaki tojást emleget, az a tyúktojás. Pedig ehető a kacsa, a lúd, a fácán, a strucc, de még az emu tojása is. És mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Hogy mégsem ezek lettek népszerűek, annak gazdasági és egészségügyi okai egyaránt vannak.
Lúd és kacsa tojás
A lúd-, és kacsa tojását nem éri meg termelni, még a tojásáért nemesített fajták sem bírnak a tyúkokhoz hasonló éves tojáshozammal, ugyanakkor a felhasználásuk, ízük, beltartalmuk nem különlegesebb sokkal a hagyományosnál. A szalmonellafertőzés veszélye azonban jóval magasabb. A kacsatojás kereskedelem ráadásul emiatt a kockázat miatt nagyjából száz évvel ezelőtt betiltásra is került. Ha mégis hozzájutunk, például van ismerősünk, akinek kacsái vannak vagy a saját udvarunkon szaladgál egy két-liba, elengedhetetlen, hogy alapos mosást (a tojást, nem az állatot) követően dolgozzuk csak fel és legalább 15 percig, 70 Celsius fok fölött süssük, főzzük a tojásból készített ételt. Tehát a lágy-, és tükörtojás felejtős. Energiatartalmuk 15%-kal zsírtartalmuk 2%-kal több, pipi termékénél. Tojásfehérje kékes, a sárgája vöröses árnyalatban pompázik sütést követően.
Fürjtojás
Apró, nagyjából 1 dkg-os tojáska, igen magas ásványi anyag-, és vitamintartalommal bír, amellett viszont jóval csekélyebb a koleszterin tartalma a tyúktojásénál. Az aprócska fürj magas testhőmérsékletének hála jóval ellenállóbb a fertőző betegségekkel szemben, emiatt nincs szükség antibiotikum használatára a tenyésztés, termelés során. Ez a tulajdonság sokat emel a fürjtojás értékén, ami az árában is visszaköszön.
Fácán- és fogolytojás
Itthon nem találkozhatunk velük az üzletek polcain. Ha mégis szerencsénk lenne hozzá, nagyobb sárgája/fehérje arányra számítsunk, és valamivel erőteljesebb ízre a tyúkéhoz viszonyítva.
Strucctojás
Mivel a strucc a legnagyobb madár, nem csoda, hogy a tojása is gigantikus, általában 1,4-1,6 kg. Íze a tyúktojáshoz hasonló, ám az ára jóval magasabb: a tojások nagy része ugyanis vagy kikel, vagy a hőségben megsül.
Emutojás
Az emu a világ második legnagyobb madara. Gyakorlatilag minden részét hasznosítják jó pénzért, a tollától az olaján és húsán át a tojásáig. Utóbbit fogyasztják is, de dísztárgyak alapanyagaként is népszerű: a héj különleges mélyzöld színe igen mutatós.
Sárkánytojás
Az utóbbi pár évben robbant be a köztudatba és nőtt meg népszerűsége az anyaállat főszereplésével készült sorozatoknak és filmeknek köszönhetően. Mivel fantázialény tojása, így a beszerzése lehetetlen. Ízére és ásványi anyag tartalmára vonatkozó adatok érthető okokból nem állnak rendelkezésre. :)