Tőkehal tojással – az új kedvenced!
Ez a portugál egytálétel rendkívül egyszerű és nagyon finom. A Bacalhau a Bras egyaránt megtalálható a portugál háziasszonyok repertoárjában, és a legmenőbb éttermek étlapján is. A magyarok ízlésétől sem áll távol ez az ízvilág, így bátorítunk, hogy próbáld ki és add hozzá a kedvencek listájához!
Van, aki szerint a portugáloknak ezer tőkehalas receptje is van, van akik szerint éppen annyi, ahány nap egy évben. A pontos szám talán nem is annyira fontos, a lényeg, hogy akár több száz receptről is beszélhetünk. Az egyik alaprecept itt most megtaláljátok, melyet portugál barátnőmtől tanultam, és a végeredmény garantáltan isteni! A tőkehalat más tengeri hallal, vagy akár hekkel is helyettesítheted.
Bacalhau a Bras, azaz tőkehal tojással portugál módra
- 700 g tőkehal filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 db közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g burgonya (Julienne)
- 8 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- Só és bors
Főzd meg a tőkehalat lobogó vízben, ha szálkás volt, akkor távolítsd el azokat. Szeleteld fel a hagymát (elég ha felkarikázod), és kockázd fel a fokhagymát is. Pirítsd őket aranysárgára olívaolajon. Verd fel a 8 tojást és add hozzá az apróra vágott petrezselymet, sózd meg egy kicsit. A megfőtt tőkehalat add a hagymához miután lecsepegtetted. Kicsit forgasd át.
A burgonyát kétféleképpen tudod megoldani. Ha valóban azt szeretnéd, hogy gyorsan elkészüljön az étel, akkor vásárolj nagyon vékonyra szeletelt (Julienne-stílusban) sültburgonyát. Ezt valószínűleg a chipsek között fogod megtalálni. Öntsd a halhoz és a hagymához, majd add hozzá a tojást és szorgos kevergetés közben süsd készre az ételt.
Ha magad szeretnéd elkészíteni a Julienne burgonyát, akkor íme egy kis segítség a megfelelő technikához. De hidd el, a kész chipsszel is ugyanolyan finom lesz a végeredmény, sőt, valószínűleg kevésbé lesz zsíros, és sokkal gyorsabb az elkészítése. A burgonya a tojásban így is úgyis megpuhul.
Szerző: kábé