Töltött tojás húsvétra – ahogy még sosem gondoltál rá!
Hosszú évtizedek óta ugyanazt készíted húsvétkor és egy kicsit már unalmas? Idén nem gyűlik össze a szokásos társaság az ünnepre, így most itt a remek lehetőség kikísérletezni egy új hagyományteremtő menüsort? Akárhogy is, a töltött tojás nem hiányozhat az asztalról! Idén, új színben, új ízben, megújulva.
A nagyikánk receptkönyve természetesen a világ teteje, de valaha talán a mi receptkönyvünkre is így tekint majd valaki. Ha másért nem, hát ezért érdemes tökéletesre fejlesztenünk minden falatot. A húsvéti töltött tojást pedig idén azzal is megszerettethetjük, akivel tavaly nem sikerült – egy-két izgalmas recept a segítségünkre lesz ebben.
Céklás – tojás – mutatós és egészséges
Szükséged lesz hozzá:
- 20 dkg céklára
- 6 db tojásra
- 1 teáskanál mustárra
- 1,5 evőkanál citromlére
- sóra és őrölt borsra
Főzd meg a céklát héjában, majd hámozd meg és hagyd kihűlni. Ezt követően vágd apró kockákra. Főzd meg a tojásokat is, távolítsd el a héjukat és vágd őket félbe. Vedd ki a sárgákat, és tedd magas falú tálba 4 fél tojásfehérjével, a cékla kockákkal és a mustárral együtt. Botmixerrel dolgozd össze, ízesítsd sóval, borssal, citromlével. Tedd hűtőbe.
Közvetlenül a fogyasztás előtt evőkanál segítségével töltsd a céklás krémet a nyolc megmaradt fél tojásfehérjébe és tálald! Előre a töltéssel nem érdemes dolgoznunk, mert a cékla erős rózsaszínje megfogja a tojásokat. Ezzel szemben frissen tálalva az étel nagyon mutatós, feldobja az ünnepi asztalt!
Rántott töltött tojás – amire még legvadabb húsvéti álmodban sem gondoltál!
Legyen hozzá otthon:
- 8 főtt tojás
- 2 evőkanál mustár
- 2 dkg majonéz
- 6 kisebb csemegeuborka
- 5 dkg zöld olívabogyó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db újhagyma
- snidling, só, bors, csípős paprikakrém vagy Erős Pista ízlés szerint
Panírozáshoz és kisütéshez:
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- olaj
A tojásokat, ha keményre főztük és vízben kihűtöttük, pucoljuk meg és hosszában vágjuk félbe. Szedjük ki a sárgáját egy tálba és keverjük el alaposan a mustárral, majonézzel és a fűszerekkel. Vágjuk apróra a csemegeuborkát és az olívabogyót és ezeket is keverjük a tojássárgájához. Tegyük hűtőbe és készítsük el a fehérjét. Panírozzuk be a félbe vágott, üres tojásfehérjéket a szokásos módon. Süssük ki olajban aranybarna színűre és papírtörlőn hagyjuk lecsepegni róluk a fölösleges olajat. Mikor már kihűlt, tálalhatjuk. A töltelék is csak tálalás előtt kerüljön a tojáskákba. Hagymacsírával, jalapeno karikákkal díszítve, saláta ágyon az igazi! A gyerekekre gondolva készítsünk csípős alapanyagok nélküli változatot is!
Mascarponés zöld fűszeres
Hozzávalók:
- 4 db főtt tojás
- 3 evőkanál zöld fűszer (apróra vágott snidling, citromfű és petrezselyem keveréke)
- 1 db közepes újhagyma
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg kéksajt
só, bors és fél marék durvára vágott dió A megszokott módon főzzük keményre a tojásokat, majd hosszában felezve vegyük ki a sárgájukat. A fűszereket gondos öblítést követően centrifugázzuk ki vagy csöpögtessük le alaposan, majd aprítsuk fel. Az újhagymával ugyanígy tegyünk. Az egészet tegyük aprítóba és egy evőkanál vízzel zúzzuk péppé. A tojássárgákat, a kockára vágott márványsajtot és a mascarponet tegyük egy mély keverőtálba, adjuk hozzá a zöld fűszer pépet, ízesítsük sóval, őrölt borssal és botmixerrel dolgozzuk habos krémmé. Töltsük a fél tojásfehérjékbe, a tetejét pedig szórjuk dióval.
Még különlegesebbé tehetjük, ha a töltelékhez mixelés előtt 3 gramm szardella pasztát is adunk.