2020.01.25. 17:59:01 11106 372

Tudja a kutyád, hogy szereted?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Honnan tudja a kutyusod biztosan, hogy szereted? Egyáltalán mitől jó gazdi egy jó gazdi? Attól, hogy felelősen ellátja, vagy ennél kicsit tovább is kell menni? Ember és kutya, mint legjobb barátok. De a szeretetnyelvük is ugyanaz? Okoznál neki szép pillanatokat, szeretnél szép közös emlékeket, de nem tudod, Ő vajon őriz-e emléket. Kutya boldogság kulcsa, a következő sorokban.

Kutya a hóban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutya a hóban

Azt mind tudjuk, hogy gigantikus szívük van, de vajon mi jár a szőrös kis buksijukban? Hosszú évek fejtegetése, kutatása, számtalan kutyás év után sem lehetünk biztosak benne. Az etológia azonban nem találgatás, tudomány, ami kutatásokon, kísérleteken és megfigyeléseken alapul. Segítségével közelebb juthatunk kutyánk lelkéhez. És boldoggá tehetjük őt, ahogy ő is boldogabbá tesz minket.

Eb-emlék

2-3 éves gyermekekhez hasonlóan, főként érzelmi szinten maradnak meg az emlékeik. Ezek azonban igen hosszútávon, akár a kiskutya kori emlékeik öreg korukban is élénken élnek elméjükben. Ez pedig nem csak a traumák és nagy örömök vonatkozásában igaz, de emlékeznek személyekre, helyekre, illatokra, ízekre is. Tehát van múltjuk. Míg az ember raktároz, elfed, elnyom érzelmeket, a kutyák szabadon, érzelem és ösztönvezérelten - sokkal erősebben őrzik ezeket az impulzusokat. Amik ennek köszönhetően azonnal és intenzíven elő is bújnak az ingerre.

Mi teszi boldoggá a kutyát?

Szeretet és biztonság

Bár a kutya határozottan nem „szőrös gyerek”, mégis sok hasonló dologgal találkozhatunk a nevelésük terén. Egy gyermek is akkor boldog, ha kiegyensúlyozott, ennek pedig ősi bevált receptje, ha erős, biztonságos kötődéssel van a szülei felé és mellette határozott szabályok veszik körül. A kutyáknál ez egészen hasonlóan működik. A kötődés rendkívül fontos, ehhez pedig a kutyának pozitív élmények kellenek. A közös séták, játékok, feladatok, képzések erősítik gazdi és négylábú barátja kapcsolatát. Erősen megfigyelhető az is, hogy ha az ételt az egyik családtag adja, míg a törődést a másik, az eb ahhoz fog jobban kötődni, akihez a pozitív élményei kapcsolódnak. Érdekes pont, hogy a reverzibilis kötődés (tehát másik gazdival hosszú távon pótolható alany) a kutyusokon kívül csak az emberre jellemző – a többi állat nem tud ugyanolyan intenzitással kötődni idővel máshoz, mint az eredeti domináns kapcsolatához. A következetesen betartatott szabályoktól pedig akárcsak a gyermek, a kutyus is nyugodt lesz, tudja, hogy körülötte a dolgok rendben vannak.

Falka szellem

Ha egy családba bekerül egy kutyus, vagy egy kutya és gazdája ketten képeznek egy családot, azt onnantól falkának is kell tekinteni. A kutyában habitus és viselkedés alapján kialakul hierarchikus sorrend, lesz a szemében falkavezér és önmagát is pozícionálja valahová. A legnagyobb büntetés pedig, ha kizárod a falkából. Tehát kerüld az olyan szituációkat, ahol ő kizárva, elkülönítve, kiközösítve érzi magát, mert ha nem is büntetésnek szánod, ő annak fogja érezni. Épp így, boldogtalanná tesz egy kutyust, ha kutyaszemmel veszélybe vagy bizonytalan helyzetbe kerül egy gyengébb falkatag.

Csak jelen létezik

Ne mond a kutyusodnak reggel, hogy este elmegyünk sétálni – ha a séta vagy elmegyünk szóból tudja, miről van szó. Ők csak azonnali eseményekkel kapcsolják össze a rítusokat, kifejezéseket. Tehát ha azt mondod majd elmegyünk, abból neki csak az elmegyünk lesz érthető – és a hiába várt séta csalódást okoz majd neki.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...