Tüzes szerelem: a chili
A chilivel a legkevésbé (jól) fűszerezett ételt is meg lehet menteni, már ha bírjuk a csípőset. De nem csak ezért jó, ha mindig van otthon, hanem azért is, mert rendkívül egészséges, és még boldogság hormont is termelhet! Szóval, nemcsoda, hogy annyian rajongunk érte!
Mondd: chiliiiii
A cheese (csíz) helyett, akár ezt is üvölthetnénk a fényképezőgépek kereszttüzében, hiszen - ha hihetünk a kutatásoknak - a chili és más csípős ételek boldogság hormont, azaz endorfitn termelnek. Úgy mint az édes íz, a csípős is hozzájárul tehát a tudatunk átprogramozásához. :) Mi ez, ha nem egy jó indok arra, hogy még több chilit fogysszunk!?
Csak mértékkel!
Bár azt szoktuk mondani, amikor valami jó csípőset eszünk, hogy ez kétszer fog csípni, azért a mértékletes, ám rendszeres chili fogyasztással hozzájárulhatunk a jó emésztéshez, az étvágyunk is javulhat. Ha azonban túlzásba visszük, éppen az ellenkező hatást érhetjük el, és irritálhatjuk a bélnyálkahártyát, a gyomrot stb. Szóval csak mértékkel!
Indiánok csodaszere
Többek között az aztékok és a maják is esküdtek a chili gyógyító hatására, és előszeretettel használták hasmenés, görcsök, külsőleg pépként pedig fogínyvérzés és húzódások, törések gyógyítására. Ma is hatóanyaga ízületi és izom fájdalomakat csillapító krémeknek, tapaszoknak.
Mi a teendő, ha nagyon csípőset ettünk?
A kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti a csípősségét a chili, és ez ellen bizony nem sok minden hat. A víztől csak erősebbnek fogjuk érezni, talán csak az alkohollal enyhíthetjük egy kicsit.
Egy jó kis Chili con Carne?
Ha egy fincsi chilire éheznél, a linkre kattintva megtalálod a receptet.
Forrás: bbc.com/news/magazine-34411492