2023.01.28. 15:45:54 6175 243

Ügyesedjen a gyerek? Fejleszd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyermek első hat évében ér el majdnem minden szinten olyan fejlődést, ami végül egész életében meghatározó lesz számára. Természetes ez a folyamat, de sokkal érdekesebb és hatékonyabb, ha figyelemmel követjük és tudatosan segítjük abban, hogy minél többet és jobban fejlődjön. Hogyan tegyük ezt? Mire figyeljünk és mivel tudjuk segíteni a gyermekünket?

Bringázni nagyon jó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bringázni nagyon jó

Néhány gondolatban összefoglaljuk, melyik életszakaszban milyen mozgásfejlesztési lehetőségek állnak a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy ügyesebbé váljanak a gyermekeik. A kisgyermek mozgásfejlesztése szoros összefüggésben áll az értelmi fejlődésével. Minél ügyesebb, minél kifinomultabb és jobb a mozgáskoordinációja, annál jobban fejlődik az értelme. Éppen ezért kell és érdemes odafigyelnünk arra, hogy gyermekünk nagyon sokat és jól mozogjon.

Milyen egyszerű mozgásformák segíthetnek?

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a gyermek már élsportoló legyen hároméves korában. Gyakran a legegyszerűbb módon játékosan, kacagva, vidáman tudunk a legtöbbet tenni a fejlesztése érdekében, úgy, hogy észre sem veszi. Újszülött kortól hároméves korig a fejlődés a leggyorsabb és leglátványosabb. Ebben a korszakban a legtöbb, amit tehetünk, hogy a természetes mozgásfejlődését segítjük játékosan, és rendkívül éberen vigyázunk a testi épségére. Amikor még fordulni, felülni és járni tanul, akkor a természetes kíváncsisága hajtja, vagyis ne fogjuk őt vissza! Inkább inspiráljuk színes és vonzó játékokkal, hangokkal és érdekes látnivalókkal.

Ha nyúl a tárgyakért és el szeretné érni őket, akkor ezt biztosítsuk számára balesetmentes körülmények között. Három és hatéves korban már egész magabiztosan megtanulnak mozogni, már csak finomítani kell a mozgáskoordinációjukat. Ebben a korban, de már korábban is nagyon nagyokat kacagva táncolhatunk velük.

Megtaníthatjuk őket ugrókötelezni, tollasozni és a játszótereken akadálypályákat kijelölve számukra, játékos versenyeken inspirálhatjuk őket. Másszanak fára, egyensúlyozzanak a járdaszegélyen, minél többet legyenek nyáron mezítláb. Fussanak sokat, de egy-egy esti séta is nagyon jól eshet és segíti őket az elalvásban. Sokat legyenek levegőn, és ha lehet, akkor nagyokat sétáljunk velük a természetben, erdőben. Fontos, hogy megtanuljanak kerékpározni, görkorizni, rollerezni. Ha pedig valamilyen sport vonzza őket, akkor lehetőség szerint biztosítsuk számukra azt, hogy mindent kipróbáljanak, ami csak izgatja a fantáziájukat.

Amennyiben bármilyen mozgásszervi gond adódik, azt még ebben a korban gyógypedagógus és gyógytornász segítségével korrigálhatjuk. A csontjaik még rendkívül hajlékonyak, könnyen korrigálhatók a deformációk, nem szabad ezeket elhanyagolnunk, nehogy később ebből gond legyen, amin már nehezebb lesz változtatni. Hatéves kor felett már kialakulhat az az érdeklődési kör, ami tovább viszi a gyermekünket esetleg valamilyen sport irányába.

Ezt akár az iskolában is el lehet kezdeni, de bármilyen más egyesülethez is csatlakozhat a kicsi. A lényeg, hogy a gyermek valóban élvezze azt a mozgásformát, sportot, amit választott. Ennél fontosabb nincs is. Akkor se keseredjünk el, ha nem választ semmit, mert ha elég sokat vagyunk velük a szabadban, családdal együtt végzünk valamilyen mozgást, mondjuk bringázunk, az bőven elég lehet. Ami a legfontosabb, hogy a gyermek ne üljön sokat a televízió, számítógép és bármilyen képernyő előtt, illetve az iskola után legyen lehetősége mozogni.

Az iskolában szerencsére rendszeres a testnevelési tanóra keretén belül a mozgás, de ez sem igazán elegendő. Amennyiben suli után még játszótéren szaladgálhat, bringázhat és sétálhat, az sokat segít, hogy jól fejlődjön a mozgása és egészséges legyen. Tegyük ezt elérhetővé és lehetővé számára minél gyakrabban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...