Ünnepeld Szent Miklós napját málna krémlevessel!
Miért van az, hogy a Szent Miklós napi ajándékozás, azaz a szeretet kifejezése többnyire lekorlátozódik a gyerekekre és a csoki mikulásokra? Az adventi időszak a hangolódásról és az átszellemülésről szól, kedves ötlet, ha ajándékozzunk magunknak és felnőtt szeretteinknek is egy kis minőségi időt Mikulásra. Mit szólnátok egy könnyű, meglepetés vacsorához munka után?
A csütörtök esti programhoz természetesen egy szupergyorsan elkészíthető ételekből álló menüjavaslatunk is van:
Egy ínycsiklandó ünnepi leves, és utána bármilyen sós töltelékkel megtöltött falatkák - leveles tésztából, lehetne mondjuk ehhez hasonló>>
A főzés nélküli, vörösborral ízesített málna krémlevest pedig az alábbiak szerint tudod majd elkészíteni:
- 50 dkg fagyasztott málna
- 4 db tojás sárgája
- 2 dl tejszín
- 1-1 kk. reszelt citrom- és narancshéj
- őrölt szegfűszeg és fahéj
- porcukor vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint
- vörösbor (és konyak)
A málnából nagyjából fél maréknyit tegyél félre, ha szeretnéd a gyümölccsel is díszíteni a kész levest, a többit pedig alaposan turmixold össze. Add hozzá a (frissen reszelt) citrom- és narancshéjat. Végezetül ízesítsd porcukorral, szegfűszeggel és fahéjjal az így kapott gyümölcspürét.
A tojások sárgáját kavard ki, hogy a tejszínnel simára tudd keverni. Ha ezzel készen vagy, öntsd a málnapüréhez, majd adj hozzá tetszés szerint bort és konyakot. Ezeket csak apránként adagold, hogy kézben tudd tartani a leves alkoholtartalmát, mivel ez nem fog kifőni belőle!
Ha már megfelelőnek találod a leves ízét és sűrűségét, turmixold habosra. A tányérkákba porciózott krémlevesbe szórd bele a megmosott, félretett málnaszemeket, ha hagytál meg, és tálald hidegen. A tetejét tejszínhabbal díszítheted!
Amennyiben maradna meg a levesből, a jól megszokott pohár tej és csokis keksz helyett hagyhatsz kint a Télapónak is belőle… csak nem megy neki a szánnal a kéményednek ;)
Forrás: femina.hu/karacsony/vorosboros_malnakremleves