2016.12.19. 17:00:38 13678 310

Vajas tippek a tökéletes karácsonyi sütikért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tészták, sültek, krémek, sütik, desszertek és megannyi finomság a karácsonyi asztalon, melyekhez vaj is kellhet. Ám, ahány recept, ahány tésztaféle és ahány krém, annyiféleképpen kell hozzáadni a vajat. De ha most nem is sütünk, akkor is szükségünk lehet néhány konyhai praktikára a vajjal kapcsolatban. Lássuk!

vaj-margarin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vaj-margarin

Az első és legfontosabb szabály, hogy a vajat mindig pontosan úgy használjuk, ahogyan a recept kéri tőlünk: ha puha vaj kell, akkor puha legyen és ne beton keménységű vagy folyós. Ha olvasztott vaj kell, akkor bizony olvasszuk meg teljesen (például egy bögrében a mikróban), ha pedig kemény vaj kell, akkor használjuk úgy – még akkor is, ha tovább tart kikeverni a krémet vagy elkészíteni tésztát. Nem véletlenül kéri így a recept. Ha morzsolni kell, akkor morzsoljuk, ha kockákra vágva, akkor kockázzuk.

Érdekes, hiszen azt gondolná az ember, hogy a végeredmény ugyanolyan lesz, akárhogyan is kerül a sütibe a vaj az elején, de ez nem így van. A pitetészta például akkor lesz a legfinomabb, és a legjobban kezelhető, ha teljesen hideg a vaj.

No de lássuk, hogy még milyen vajas praktikákkal szolgálhatunk nektek. Az egyik legégetőbb probléma általában az, hogy kemény a vaj. Erre több tippel is szolgálhatunk!

Hogyan puhítsuk meg a vajat?

Felforrósíthatsz egy bögrét például úgy, hogy forró vízbe állítod. Ezután borítsad a kemény vajra, mely a hő hatására gyorsan puhulni fog, de nem lesz folyós.

Ha ez nem lett volna elég, mártsd a kést is forróvízbe, és kend így a vajat a kenyérkédre.

Puha vaj a tésztánkhoz

Vedd elő a nagy lyukú reszelőt, és reszeld le rajta a szükséges mennyiségű vajat, mely így gyorsabban puhul és könnyebb is lesz eldolgozni a tésztában.

Könnyedebb textúra a sütinek

Ha vajas alapú a tészta, először tényleg keverjük ki habosra csak a vajat, és ezután tegyük bele a szükséges mennyiségű tojást és cukrot. Így igazán könnyű nem pedig tömött lesz a tészta.

Kifutás ellen

Egy próbát megér: kend körbe a lábos vagy fazék peremét egy kis vajjal belülről, s nem fog kifutni a leves, vagy a tésztafőző víz.

Nyerj akár 10 millió forintot készpénzben>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!