2021.09.25. 08:33:08 5333 195

Vajon a rövidebb sugárkezelés előnyösebb mellrák esetén?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy tanulmány szerint a mellrák egy részének rövidebb, de nagyobb dózisú sugárkezelési folyamata ígéretesnek bizonyult a korai stádiumú emlőrákos nőknél, akik emlőmegőrző műtéten estek át.

Mellrákos beteg - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mellrákos beteg

A gyorsított részleges emlő besugárzás (APBI) nagyobb dózisokat juttat a mell rákos részeibe. Ez a kezelés legfeljebb egy hét alatt történik, tovább csökkentve a kezelés időtartamát. A többközpontú vizsgálat hasonló emlőrák-kiújulási arányokat mutat azoknál a betegeknél, akiket külső sugárzású APBI-vel kezeltek egy héten keresztül, összehasonlítva a teljes mellsugárzással, amely három-öt hétig tartott - publikálták a kutatók a The Lancet -ben.

A vizsgálatban 2135 beteg 40 éves vagy idősebb nő vett részt, akik ductalis karcinómában vagy csomónegatív emlőrákban szenvedtek és akiket emlőmegőrző műtéttel kezeltek. A betegek megközelítőleg fele véletlenszerűen kapott teljes mellsugárzást, naponta egyszer, három-öt héten keresztül. A másik fele külső sugárzású APBI -t kapott, amelyet a részleges mell besugárzás legkevésbé invazív megközelítésének tartottak, és amelyet naponta kétszer adtak öt-nyolc napon keresztül.

A vizsgálat hosszú távú volt, átlagos követési ideje 8,6 év. Nyolc év múlva a rák kiújulásának kockázata a mellben nagyon alacsony volt, és hasonló volt a két csoportban. Az APBI -vel kezelt betegeknél a kockázat három százalék, a teljes mell sugárzással kezelt betegeknél pedig 2,8 százalék volt. "Az eredmények több mint nyolc év elteltével izgalmasak, mert a hosszú nyomonkövetés kimutatta, hogy a rák visszatérésének kockázata az emlőben ugyanolyan mértékben csökkent, mint az egész mell sugárzása esetében" - mondta a kutatást vezető doktor Whelan.

A kutatócsoport azonban meglepődve tapasztalta, hogy bár a kezelés után három hónapon belül kevesebb korai toxicitást figyeltek meg az APBI-vel, a napi kétszeri séma valószínűleg magasabb késői toxikus hatásokat és rosszabb kozmetikai eredményeket eredményez. Ez magában foglalta a bőrön látható kis erek megnövekedését, valamint a sugárzással összefüggő mellszövet megvastagodását. "A teljes mellsugárzásban szenvedő betegeknek körülbelül a 13 százaléka mérsékelt toxicitást mutatott, míg az APBI -ben szenvedők 32 százaléka" - mondta Whelan. Ezért a kutatók most azt vizsgálják, hogy naponta csupán egyszeri APBI-besugárzás, jobb eredményeket hoz-e ebben a tekinteteben.

Forrás: MedicalXpress

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyors kényelmi desszert, amit a gyerekek is imádni fognak: Rizspuding kétféleképpen

Minden embernek van legalább egy olyan étel, ami a legjobban hiányzik neki a gyermekkorából, de csak az édesanyja tudja ugyanúgy elkészíteni. Csak nosztalgiával lehet visszaemlékezni azokra a különleges ételekre és desszertekre, amelyek korábban nem csupán a hasunkat, de a szívünket is felmelegítették.

Állatkertek napja – Látogass állatkertet élőben vagy a képernyőn keresztül!

Magyarországon az Állatkertek napja egy igazán különleges dátumnak állít emléket: 1866. augusztus 9-én megnyitotta kapuit az ország első állatkertje! Boldog születésnapot kívánunk a Budapesti Állat- és Növénykert intézményének!

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.