2021.09.25. 08:33:08 6258 196

Vajon a rövidebb sugárkezelés előnyösebb mellrák esetén?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy tanulmány szerint a mellrák egy részének rövidebb, de nagyobb dózisú sugárkezelési folyamata ígéretesnek bizonyult a korai stádiumú emlőrákos nőknél, akik emlőmegőrző műtéten estek át.

Mellrákos beteg - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mellrákos beteg

A gyorsított részleges emlő besugárzás (APBI) nagyobb dózisokat juttat a mell rákos részeibe. Ez a kezelés legfeljebb egy hét alatt történik, tovább csökkentve a kezelés időtartamát. A többközpontú vizsgálat hasonló emlőrák-kiújulási arányokat mutat azoknál a betegeknél, akiket külső sugárzású APBI-vel kezeltek egy héten keresztül, összehasonlítva a teljes mellsugárzással, amely három-öt hétig tartott - publikálták a kutatók a The Lancet -ben.

A vizsgálatban 2135 beteg 40 éves vagy idősebb nő vett részt, akik ductalis karcinómában vagy csomónegatív emlőrákban szenvedtek és akiket emlőmegőrző műtéttel kezeltek. A betegek megközelítőleg fele véletlenszerűen kapott teljes mellsugárzást, naponta egyszer, három-öt héten keresztül. A másik fele külső sugárzású APBI -t kapott, amelyet a részleges mell besugárzás legkevésbé invazív megközelítésének tartottak, és amelyet naponta kétszer adtak öt-nyolc napon keresztül.

A vizsgálat hosszú távú volt, átlagos követési ideje 8,6 év. Nyolc év múlva a rák kiújulásának kockázata a mellben nagyon alacsony volt, és hasonló volt a két csoportban. Az APBI -vel kezelt betegeknél a kockázat három százalék, a teljes mell sugárzással kezelt betegeknél pedig 2,8 százalék volt. "Az eredmények több mint nyolc év elteltével izgalmasak, mert a hosszú nyomonkövetés kimutatta, hogy a rák visszatérésének kockázata az emlőben ugyanolyan mértékben csökkent, mint az egész mell sugárzása esetében" - mondta a kutatást vezető doktor Whelan.

A kutatócsoport azonban meglepődve tapasztalta, hogy bár a kezelés után három hónapon belül kevesebb korai toxicitást figyeltek meg az APBI-vel, a napi kétszeri séma valószínűleg magasabb késői toxikus hatásokat és rosszabb kozmetikai eredményeket eredményez. Ez magában foglalta a bőrön látható kis erek megnövekedését, valamint a sugárzással összefüggő mellszövet megvastagodását. "A teljes mellsugárzásban szenvedő betegeknek körülbelül a 13 százaléka mérsékelt toxicitást mutatott, míg az APBI -ben szenvedők 32 százaléka" - mondta Whelan. Ezért a kutatók most azt vizsgálják, hogy naponta csupán egyszeri APBI-besugárzás, jobb eredményeket hoz-e ebben a tekinteteben.

Forrás: MedicalXpress

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?