2024.05.12. 08:39:23 4630 188

Vasárnapi frász? Ezt is legyőzheted
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A felmérések szerint a vasárnap a hét legkevésbé kedvelt napja. Ennek egyetlen oka az, hogy bár a szeretett és hőn várt hétvégéhez tartozik, egyúttal vészcsengőként jelzi, hogy másnap itt a hétfő. További szépséghibája, hogy míg a reggelei és kora délutáni órái viszonylag lassan hömpölyögnek, később már többszörösen visszatérő gondolattá válik az, hogy: hamarosan újra hétfő. Ha te is úgy gondolod, hogy itt az ideje ezen változtatni, hogy derűvel és élménnyel tölthesd fel újra a vonzerejétől jócskán megfosztott vasárnapot, alább elolvashatsz néhány potenciális megoldást, tippet mindehhez.

Hello vasárnap Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hello vasárnap Fotó:123rf.hu

Vasárnapi feszültség

A vasárnapi délutánok kedvlohasztó mibenlétét dalok, filmek, könyvek sokasága örökítette meg. Ez a kollektív lehangoltság például Garfield, a macska „Utálom a hétfőt!” klasszikus és sokat idézett frázisában is testet öltött. Ebből is világossá válik, hogy a vasárnap mindössze azért vált sokak letargiával és melankóliával vegyesen teletűztelt napjává, mert a hétindító nap előtt kapott helyet.

Sokan rezdülhetnek együtt azzal a belső feszültséggel, amiről Katona Anna ír az egyik tanulmányában, hogy tudniillik: „Jaj, de utálom a vasárnapot! Mindig ugyanaz, mindig olyan nyomasztó. Mintha soha egy lépéssel sem jutnánk előre. Örökké a megszokott program. Újságok, tea, vasalás.” Ahogy az író és műfordító Bába Mihály gondolatai sem teljesen idegenek sokak előtt: „Vasárnap tétlenségre, tépelődésre vagyok ítélve.” A francia énekes- és színésznő, Juliette Grécó pedig így fogalmaz: „Nem szeretem a vasárnapot – mert igen sok boldogságot és rendkívüliséget igényel… de számomra üresebb, mint bármely más nap…”

A hétvége legvégét megszemélyesítő vasárnap magával hozta a „Sunday Scaries”érzést – a vasárnapi feszélyezettséget vagy vasárnapi frászt. Ez az ijedelem, a The Atlantic meglátása szerint, felkerül a modernnek tekinthető szorongások körébe, ami sokakban beizzítja a „vége a szabadságnak”- szerű sóhajokat.

Vasárnap-szindróma? Így oszlatható el

Ha úgy gondolod, hogy eljött az ideje a vasárnapot üdébbé és szórakoztatóbbá, vidámabbá és emlékezetessé tenni, akkor most hozunk néhány ötletet ehhez, melyekből ihletet meríthetsz. Ideális nap a családdal és barátokkal töltött programokhoz – mivel másnap munkanap, ezért néhány órát felölelő tevékenységekben érdemes gondolkodni (pl. múzeumlátogatás, erdei séta, piknik, kerti parti stb.) A lényeg az, hogy ne a kanapén ücsörögve töltsük ezt az új kalandokat, élményeket és közös emlékeket kínáló napot.

A sétálás (pl. egy erdőben vagy egy parkban) az egyik legegészségesebb mozgásforma, melyet akár beszélgetéssel, természetfotózással is összefűzhetünk.

Fordítsunk időt egy új hobbira – építsünk kártyavárat, tanuljunk meg zsonglőrködni vagy ássuk bele magunkat néhány bűvésztrükk elsajátításába. Rendkívül üdítő lehet olyan tevékenységekre sort keríteni, melyek merőben újszerűek számunkra.

Tegyük az úszást vasárnapi egészségmegőrző szokássá! Ennek a remek és élvezetes sportnak számos jótékony hatása ismert: átmozgatja az izmokat, kíméletes az ízületekkel, erősíti az immunrendszert és javítja az anyagcserét.

Egy új hangszeren játszani? Miért is ne? Legyen például… a dob. A Budai Dobiskola a dobolás olyan figyelemre méltó ismérveire hívja fel a figyelmet, mint a jótékony terápiás hatás vagy a szorongás- és depressziócsökkentő képesség.

Ideje felvenni a tánccipőt – legyen szó jazz-, latin tánc-, karakter- vagy balettcipőről. Klasszikus táncról, modern társastáncról, hip-hopról vagy salsaról, a tánc mindenkit képes elvarázsolni, hiszen egy pakliban kínálja a testmozgást és a szórakozást.

Az estéhez közeledve pedig készítsünk egy finom teát, helyezkedjünk el kényelmesen és készítsünk egy heti tervezetet. Állítsuk fontossági sorrendbe a teendőinket és töltsük fel pozitív gondolatokkal magunkat. Az elkövetkező hét végén már biztosan más színben fogjuk látni a vasárnapot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...