2024.05.11. 17:50:58 7165 247

Védd a szemed a tűző nap ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma már egyre több helyen hívják fel a figyelmünket arra, hogy a bőrünk védelme mellett a szemünk egészsége érdekében is tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. Ezek közé tartozik a szemre ártalmas sugarakat elnyelő UV-napszemüveg vagy szemlencse is. A napszemüvegek amellett, hogy biztonságos szemvédelmet kínálnak, még divatosak is, így mindenki megtalálhatja az ízléséhez leginkább illeszkedő, minőségi példányokat.

Utazás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazás

Vigyázzunk a szemünk fényére!

Az ausztráliai szemspecialista Dr. Minas Coroneo professzor több mint két évtizedet fordított a napsugárzás szemre gyakorolt káros hatásainak tanulmányozására. Ennek a súlyossága igen széles skálán mozog, és az esztétikai problémáktól egészen az életveszélyes szintig terjedhet. A professzor és kollégái a kutatások során leginkább azt tanulmányozták, hogy az UV-sugárzásnak milyen ártalmas hatása lehet a szaruhártyára, a szemlencsére és a szem egyéb szöveteire. Ebből a szempontból Ausztrália a maga földrajzi és éghajlati adottságaiból adódóan – lévén, hogy a legszárazabb kontinensről van szó – optimális „terepnek” bizonyult a vizsgálatok lebonyolításához. Ausztrália ideális kutatási terület mibenlétét tovább erősítette az a szomorú tény is, mely szerint a kontinenst egy ideje a „melanóma fővárosaként” is számon tartják, mivel ez a bőrt és szemet egyaránt érintő betegség itt fordul elő a leggyakrabban. (A melanóma egy rosszindulatú daganat, ami a bőr pigmentsejtjeihez köthető, illetve ezekből a sejtekből indul ki).

Ugyanakkor Coroneo már évekkel ezelőtt rámutatott arra, hogy az UV-expozíció jelensége nem korlátozódik Ausztráliára, valamint arra is, hogy a bőr mellett a szem van leginkább kitéve ennek a veszélynek. Különösen a fehér bőrű emberek vannak kitéve jelentősebb bőr- és szemkárosodási kockázatnak, éppen ezért utazások során fokozottan kell gondoskodni a megfelelő védettségről (pl. kalap, napszemüveg). A vizsgálatok során kiderült, hogy az olyan megoldások, mint az UV-szűrős kontaktlencsék extra védelmet kínálhatnak a napszemüvegek viselése mellett – különösképpen a magasabb kockázatú emberek esetében.

Manapság már nem csupán akkor nyílik ki egy szemészet ajtaja, ha valakinek látási problémái vannak, hanem akkor is, ha a szemegészség- védelme a belépő célja. Ez a tudatos hozzáállás mérvadó, hiszen Naprendszerünk központi csillaga, a Nap nem minden esetben tekinthető a „barátunknak”. Ugyanis bármily kellemesen melengetőek is a napsugarai, sajnos számolnunk kell az UV-sugárzásnak való kitettségünkkel is, melyről számos szembetegség tanúskodik (pl. szín- és éjszakai látás gyengülése, ideghártya károsodás, szemlencse problémák, szemfelszíni elváltozások, hóvakság, szürke hályog stb.) Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a gyermekek szeme különösen érzékeny az ultraviola sugárzásra. Mivel a szemlencséjük még tiszta, a pupillájuk pedig szélesebb, így a szemükbe érkező UV-sugárzás 2-5%-a könnyebben elérheti a szem hátsó részét fedő hártyát, a retinát. Ez az arány a 25 éves kornál idősebbek esetében 1-2% közöttire csökken.

A napszemüveg: UV-védelem a szemnek

A Zeiss honlapján olvashatjuk, hogy az UV-sugarak erőssége a nap folyamán változik, amennyiben pedig nem gondoskodunk megfelelően szemünk védelméről – főként a reggeli és délutáni órákban – ez idővel akár szembetegségek előidézőjévé is válhat. Ahogy a bőrünket naptejjel, úgy a szemünket UV-napszemüveggel szükséges óvnunk. Ugyanakkor ezt a célt szolgálják a káros sugárzásokat hatékonyan elnyelő színtelen szemlencsék is. Arra is felhívják a figyelmet, hogy mindenképpen kerülni kell az olyan napszemüvegek használatát, melyek nem kínálnak UV-védelmet. Hogy miért? Mivel ezek a napszemüvegtípusok csupán a védelem illúzióját keltik bennünk, ugyanis bár minimalizálják a lencsén átszűrődő fénymennyiséget, mégsem óvják a kitágult pupillát a káros sugarak ellen. Ma már számos olyan minőségi igazolással ellátott, UV-szűrős napszemüveg közül választhatunk, mely a szem biztonsága mellett divatos és esztétikus is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...