Veszélyes diéták - fogyj óvatosan!
Időről-időre szembe találjuk magunkkal egy szuper ígéretesnek hangzó diétával. Sokszor, bár a módszer rövid távon tényleg működik, többet ártunk vele magunknak, mint használunk. Kerüljük a fogyókúrás étrendeket, amik veszélyt jelenthetnek az egészségünkre!
A fogyókúra, vagy diéta egy rövidebb időszakon át tartó, intenzív étrend módosítás, általában súlycsökkentésre kihegyezve. Nem összekeverendő az életmód váltással – ám elősegítheti egyik a másikat. Azonban óvatosnak kell lennünk, ha diétába fogunk. A legnépszerűbb fogyókúrás étrendek is jócskán rejtenek magukban kockázatot!
Zsírszegény étrendek
Míg a zsírokra egyébként nagy szüksége van a szervezetünknek, bizonyos súlycsökkentő étrendek mégis a zsír megvonására épülnek. Ez pedig azzal is jár, hogy elkezdünk csökkentett energiatartalmú élelmiszereket és light jelzővel ellátott termékeket vásárolni, amik azonban nem cukormentesek. Ha nem történik megfelelő zsírbevitel, a vér triglicerid-szintje megemelkedik, a HDL-koleszterin (a „jó koleszterin”) szint pedig csökken, ezért fokozattan kitetté válunk a szív-, és érrendszeri betegségekre és csökken a tesztoszteron szintünk is. Márpedig ez a hormon nem csak a férfiaknak fontos! Zsírszegény diéta mellékhatásaként sokszor előfordulnak bőrproblémák, hajhullás, gyengeség, vitaminhiány a zsírban oldódó vitaminokat érintve, romlik a csontösszetétel és az izmok is apadnak.
Bébiétel-kúra
A bébiételek aprócska gyermekeknek készültek, akiknek nyilvánvalóan teljesen más a tápanyag és ásványi anyag szükségletük, mint egy felnőtt embernek. Emellett pedig az állaguk sem tesz jót: felborítja a bélműködést és a fogak is alaposan legyengülnek, fogíny betegségek alakulhatnak ki, ha nem használjuk rágásra a fogainkat rendszeresen!
Káposztaleves diéta
A káposztaleves diéta elve azon alapul, hogy a káposzta, akárcsak az ananász, több energiát használ el a lebontása során, mint amennyit beviszünk vele a szervezetünkbe. Sajnos azonban nem emiatt fogyunk, és még csak nem is tartós az eredmény. Egyszerűen a kevés a kalóriabevitel okozza a súlycsökkenést, ám egyhangú és nem jelentős a tápanyagtartalom. Ezért az anyagcsere rövid fogyási időszak után lelassul és hiánybetegségek alakulhatnak ki.