2023.08.31. 15:18:35 7564 283

Vigyázz, cukor!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukorbevitel csökkentése nem könnyű feladat, de sok előnnyel jár az egészség szempontjából. A cukor ugyanis növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, az elhízás, a rák és más krónikus betegségek kockázatát. "Behízelgő modora" ellenére függőséget is okozhat, mert az agyban dopamint szabadít fel, ami jutalmazó érzést kelt. Ezért fontos, hogy mérsékeljük a fogyasztását, és helyettesítsük természetes édesítőszerekkel, például mézzel, gyümölcsökkel vagy steviával. Íme néhány tipp, amivel csökkenthetjük a cukorbevitelt a mindennapok során!

Cukor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukor

Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket és italokat

Ezek közé tartoznak a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek, a csokoládék, a sütemények, a fagylaltok, a müzlik, a joghurtok és más feldolgozott termékek. Ezekben sokkal több cukor van, mint amennyire szükségünk van. Olvassuk el az összetevők listáját, és keressük meg a cukor nevét vagy más elnevezéseit, mint például dextróz, maltóz, glükóz, fruktóz vagy szirupok.

Fogyasszunk több természetes cukrot tartalmazó élelmiszert

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő cukor (fruktóz) nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a hozzáadott cukor. Ráadásul ezek az élelmiszerek rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek táplálják és tisztítják a szervezetet. Válasszunk friss vagy fagyasztott gyümölcsöt desszertnek vagy nassolnivalónak, természetesen ezt se vigyük túlzásba!

Válasszunk keserű ízű ételt

A keserű ízek segítenek csökkenteni az édesség utáni vágyat, mert gátolják az ízlelőbimbókban lévő édes receptorokat. A keserű ételek közé tartoznak például a keserű salátafélék (endívia, radicchio), a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a grapefruit vagy az étcsokoládé. Ezek az ételek ráadásul jót tesznek az emésztésnek és a májnak is.

Használjunk természetes édesítőszereket

Amennyiben mégis édesítenénk egy általunk készített ételt, akkor válasszunk olyan természetes édesítőszereket, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Ilyenek például a méz, az agavé szirup, az eritritol vagy a stevia. Ezekkel is bánjunk óvatosan, mert túlzott fogyasztásuk káros lehet.

Változtassunk az étkezési szokásainkon

A cukorbevitel csökkentése nem csak arról szól, hogy mit eszünk vagy iszunk, hanem arról is, hogy mikor és hogyan tesszük ezt. Próbáljunk meg rendszeresen étkezni, ne hagyjuk ki az egyik étkezést sem. Igyunk sok vizet napközben. Kerüljük az éjszakai nassolást. Ne együnk túl sokat egyszerre. Rágjunk alaposan. Élvezzük az ételt, és ne siessünk vele.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...