2016.12.12. 08:00:33 14809 367

Vitaminok – mit szedjünk be, és mi az, amit hanyagoljunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szedjünk vitaminokat vagy sem? Ez a kérdés egyre gyakrabban felmerül, főleg ilyenkor télen, hiszen alapvetően szeretnénk megelőzni a betegségeket, és mindenhonnan azt halljuk, hogy ennek a sikere azon múlik, mennyire vértezzük fel az immunrendszerünket a kórokozókkal szemben. A védekezésnek pedig az egyik módja, ha megkapja szervezetünk a szükséges vitaminokat.

vitaminok szedése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vitaminok szedése

A kérdés csak az, hogy milyen forrásból lássuk el vitaminnal a testünket? Szedjünk be tablettákat vagy együnk sok zöldséget-gyümölcsöt? Nos, ez attól függ, hogy milyen vitaminról van szó. Van, amit nem kell megvenni, ha tényleg ügyelünk az étkezésre. Ilyen például a multivitamin.

Ne szedd: multivitaminok

Kb. egy évtizeden keresztül mindenki úgy gondolta, hogy a jó egészség kulcsa a multivitaminok fogyasztása, és hogy erre nagyjából minden egyes embernek szüksége van. Aztán 2011-ben elvégeztek egy kutatást 39000 25 év feletti nő részvételével, és azt találták, hogy azok, aki multivitaminokat szedtek, igazából nagyobb egészségügyi kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik nem. Jelenleg azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy a multivitaminokban található legtöbb vitamint az ételekkel be tudjuk vinni a szervezetbe, így egy egyébként egészséges embernek, nincs szüksége megelőzésként sem ilyen vitaminokra

Szedd: D-vitamin

Míg a sok felesleges vitamint is tartalmazó multivitaminoktól az átlagembert óvva intik, addig a legújabb kutatások szerint a D-vitamin kapszulák tényleg segíthetnek az egészségmegőrzésben. Ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását, így a csontok erősítésében is szerepe van. Ráadásul nehéz csak étkezés révén hozzájutni, mivel a legtöbbet a nap sugarából nyerjük, amit télen kicsit nehezebb abszolválni.

Ne szedd: antioxidánsok

A C-, A- és E-vitaminok erőteljes antioxidáns hírében állnak, és a legtöbb gyümölcsben, zöldségben ott vannak, felesleges őket még pluszban, szintetikus formában a szervezetbe vinni. Ha túl sokat fogyasztunk belőlük azzal éppen az ellenkezőjét váltjuk ki. Különösen a zsírban oldódó vitaminokkal kell vigyázni, az A- és E-vitamin tablettáknak egy kiegyensúlyozott étrend mellett inkább káros hatása van, csak orvosi rendelvényre szedjük be őket.

PROAKTIVdirekt nyereményjáték - nyerj akár 10.000.000 Ft-ot!PROAKTIVdirekt nyereményjáték - nyerj akár 10.000.000 Ft-ot!

Ne szedd: C-vitamin

A modern kutatások szerint a C-vitamin tabletták szedése semmit nem ér a nátha ellen, ráadásul, ha nagy mennyiségben szedjük be, pl. 2000 mg-os tablettákat veszünk be, az még a vesekő kialakulásának a kockázatát is jelentősen emelheti. Kell a C-vitamin, de olyan sok gyümölcsben és zöldségben található meg, hogy felesleges pluszban még gyógyszerként beszedni. Szintén az orvosunk tanácsára, ajánlására vásároljunk nagy dózisú C-vitamin tablettát.

Szedd: Cink

A C-vitaminnal ellentétben a cinkről bebizonyosodott, hogy segíthet a nátha megelőzésében, mivel zavarja a rhinovírus szaporodását – ez a nátha egyik gyakori kórokozója. A vizsgálatok során megfigyelték, hogy rövidebb lefolyású a megfázás, és kevésbé kellemetlenek a tünetek, ha cinket is szedünk.

Szedd: folsav – ha teherbe szeretnél esni

A folsav támogatja az új sejtek kialakulását, ezért kritikus lehet terhesség idején, illetve amikor még a babát tervezitek. Érdemes ezért 400 mg folsavat naponta beszedni. Ráadásul a kutatások szerint, a születési rendellenességek ritkábbak voltak azoknál, akik a terhességük előtt és a babavárás során szedték ezt a vitamint.

Cikkajánló: Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során?

Nyerj akár 10 millió forintot készpénzben>>

Forrás: thisinsider.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

A világ legegyszerűbb muffinja – Fehérjedús finomság rohanós reggelekre vagy lazulós délutánokra

A hétvégékben nem csak azt szeretjük, hogy sokáig, de legalábbis egy kicsit tovább lustálkodhatunk, hanem azt is, hogy jut időnk leülni és szépen komótosan megreggelizni a szépen megterített asztalnál. Bezzeg a hétköznapokon… akkor csak a rohanás van!