2021.03.19. 17:54:21 11705 304

Vízen kullogó - egy különleges recept, akár húsvétra is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kunsági nagymamák, dédimamák kincse, a vízen kullogó, olyan édes tészta, amit sosem feled el, aki gyermekkorában eszegette. Nem a legegyszerűbb kalács, de közeleg a húsvét, hát ünnepi ételként igazán érdemes rá időt szánni – a család nagy örömére!

Kelt tészta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kelt tészta

Vágjunk is mindjárt bele a miből és hogyanba, mert a vízen kullogóra gondolva, aki kóstolta, annak már türelmetlenkednek az ízlelőbimbói, aki pedig még ezután fogja kóstolni, azt ne várassuk soká! Na és persze nem árt időben nekiállni még az ünnep előtt...

Vízen kullogó - recept:

Amire szükség lesz hozzá:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 3 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl olvasztott zsír
    • még további 3 evőkanál zsír
  • ½ kg kristálycukor
  • 2 citrom héja, reszelve
  • ½ citrom leve
  • 1 kávéskanál só

Elsőre keverjünk össze egy pici cukrot a tejföllel és futtassuk föl benne az élesztőt, ezalatt a zsírt is olvasszuk meg, de ne legyen meleg, csak éppen folyós. Majd, ha szépen feljött az élesztő, tegyük tejfelestől a dagasztótálba a 2,5 dl olvasztott zsírral, a sóval, a citrom levével és reszelt héjával, a liszttel, a tojásokkal, és dagasszuk selymes, puha állagra.

Vegyünk elő egy tiszta konyharuhát, alaposan kenjük át a félre tett 3 evőkanál zsírral – ez fogja megakadályozni, hogy elázzon a tésztánk, mialatt „a vízen kullog”. Tegyük a zsíros felületre a tésztánkat, kössük össze a konyharuha sarkait, közepesen szorosra, hogy legyen hely a tésztának kelni is. Majd a kis batyut helyezzük egy nagy fazék szobahőmérsékletű vízbe. Általában nagyjából 5 óra alatt megkel, ezt onnan tudhatjuk, hogy az először lesüllyedő batyut „kullogva”, azaz billegve szépen felemelkedik a víz tetejére.

Felmerülhet, hogy miért kell ez a macera a zsíros konyharuhával, a vízzel meg a negyed napi várakozással, de az első falat megmagyaráz majd mindent: a kullogtatásól lesz a tésztának különlegesen puha, szellős, mennyei állaga. Ha feljött a víz tetejére a csomagocska, kivehetjük, kicsomagolhatjuk és átgyúrhatjuk. Majd formázzunk belőle tenyerünkben elférő darabokat és forgassuk kristálycukorba. Sodorjunk belőlük csigaformát, és sütőpapírra – vagy a régi módi szerint, kizsírozott sütőlapra fektetve, 200 Celsius fokra előmelegített sütőben bő negyedóra alatt süssük aranybarnára.

Még melegen tegyük át a tányérokra, hogy ne ragadjon nagyon a papírhoz a megolvadt cukortól.

Jó étvágyat!

https://www.praktika.hu/gasztro/desszertek/763avizen_kullogo.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...