2023.05.18. 10:35:00 6277 229

Volt-nincs ikertestvérek: Lehet, hogy te sem voltál egyedüli magzat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megdöbbentő tény, hogy a világon minden tizedik embernek lehetne egy ikertestvére, viszont az ikerterhességek közül csak körülbelül minden századik esetében következik be ikerszülés! Hogyan kezeljük a témát, ha azt gyanítjuk, nekünk is lehetett (volna) ikertestvérünk?

Kislány és tükörképe - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kislány és tükörképe

A modern orvostudomány révén a felszívódó magzatokról sokkal több édesanya szerez tudomást, mint korábban. Ez egyrészt lelki terhet is rak a jövendőbeli szülőkre, másrészt lehetőséget ad arra, hogy későbbi problémákat orvosoljunk az információ birtokában.

Legidősebb gyerek vagyok, legkisebb testvérem nagyobb korkülönbséggel született, így édesanyám várandósága alatt már korszerűbb vizsgálatok végeztek el, mint előző terhességei alatt. Így derülhetett ki, hogy ekkor eredetileg bizony két kisbaba készülődött a világra. A terhesség korai szakaszában azonban egyikük - szakszóval szólva - felszívódott az anyaméhben. Testvéremet ez a tény látszólag sohasem érintette mélyen, míg engem mindig is különösképpen foglalkoztatott.

Hogyan dolgozhatjuk fel, hogy a családban előforduló ikerterhesség során végül csak egy baba születik meg?

Nagyon sok ikerterhesség alakul úgy, hogy az egyik iker még a hólyagxsíra állapot alatt szívódik fel a méhből. Ezt fantoniker jelenségnek hívják, és a szülők talán még fel sem fogják, hogy egyszerre több gyermekük is a világra jöhetett volna, máris csak egy magzatról lehet beszélni. Ez a történés talán nem viseli meg annyira a családot, az már más kérdés, hogy a megszületett kisbaba életét ikertestvére elvesztése mennyire befolyásolja majd élete folyamán.

Az ikerterhességek egy része azonban súlyosan traumatizálhatja a családot, legfőképpen az édesanyát: Ilyenkor a terhesség már előrehaladottabb szakaszában történik a magzat elhalása. A szülők már nevet kereshetnek neki, és több baba számára vásárolhatnak be. Éppen ezért jó tudatosítani, hogy teljesen rendjén van az, ha végigmegyünk egy konkrét gyászfolyamaton, és szükséges lehet az érzelmi oldás (beszélgetések, pszichológiai segítség) is ilyen helyzetben. Azonban a veszteség érzése nem szabad, hogy elhomályosítsa a rendben megszületett kisbaba érkezését! Ez az örömteli esemény segíthet a család minden egyes tagjának abban, hogy tudjanak a pozitív történésekre összpontosítani, így könnyebben megbirkózhatnak a nehézségekkel.

Hogyan meséljünk gyermekünknek arról, hogy ikertestvére nem születhetett meg?

Az őszinte kommunikáció mindvégig fontos alapelve a gyereknevelésnek, éppen azért, amikor úgy érezzük, gyermekünk megérti a témát, akkor életkorának megfelelő módon és részletességgel említsük meg neki a tényt.

A kisgyermek jövőbeni élethelyzeteinek megkönnyítése céljából egyértelműen fejezzük ki azt, hogy az ikertestvér rövidke kis élete is nagyon fontos szakasza volt a család életének, mindenki várta és szerette volna megismerni őt, de valamilyen oknál fogva ez a családi kapcsolat nem teljesedhetett ki.
Amennyiben a család és a kisgyermek igényli, be lehet iktatni aprócska kis hagyományokat annak biztosítására, hogy az elvesztett ikertestvér emléke mindvégig velünk maradhasson.

Forrás: www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...