2023.07.28. 17:56:45 7452 238

Zseni vagy őrült?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Évszázadok óta foglalkoztatja a gondolkodókat, hogy vajon mennyire vékony a határ a zsenialitás és az őrültség között. És noha vágyunk a nyugalomra, a békére, mégis titkon – vagy tán kevésbé titkoltan – csodálattal fürkésszük a prominens alkotó-egyéniségek különös és bátor megnyilvánulásait, véleményeit, alkotásait. A rendkívülit nehéz megérteni, így nem minden esetben (sőt!) nyílnak tárt karok a befogadására.

Zseni vagy őrült - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zseni vagy őrült

Kezdetben leginkább kétkedések, ellenvetések és a megszokottba való el- és bezárkózás a „bevett” reakció. A zseni gondolatait, ötleteit nem ritkán félreértések, lefitymálások övezik. Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni az üdén másmilyen, a megszokottól merőben eltérő, bravúros és merész elméleteket, tetteket, ahogy a kigondolóikat és véghezvivőiket sem.

A kimagaslóan kreatív embereket már az ókorban is gyakran és előszeretettel „becézték” örült zseniknek, olyannyira, hogy a későbbi pszichoanalitikusok és pszichiáterek is felfigyeltek a jelenségre. A 19. század végéhez közeledve Cesare Lombroso, az olasz kriminológia letéteményese, már egyenesen azzal érvelt, hogy a zsenialitás és az őrület egy tőről fakad, mégpedig egy degeneratív neurológiai rendellenességből. Szerencsére a pszichológusok körében jószerével akadtak okvetetlenkedők, ellenérvekkel előhozakodók, ám e kijelentés mégis széles körben elterjedt, mi több: uralkodó vélekedéssé vált. A kérdés a Kaliforniai Egyetem hírneves professzorát, Dean Keith Simonton pszichológust is foglalkoztatta, ezért kutatótársaival több megközelítésben is el kezdték feltérképezni a magas intelligencia, kreativitás, zsenialitás pszichopatológiával való esetleges összefüggését. A módszereik közül az egyik az volt, amikor a géniuszként számon tartottak életrajzát szisztematikusan elemezték.

Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a lángelmék körében magasabb a pszichopatológiás tünetek aránya, mint az átlag emberek esetében. A kutatások ugyanis rámutattak arra, hogy a kimagaslóan kreatív személyek nagyjából kétszer gyakrabban tapasztalnak mentális rendellenességeket. Hasonló derült ki az 1978 és 1996 között végzett megfigyelésekből is, melyek szerint a kimagaslóan tehetséges egyének körében jóval gyakrabban fordul elő depresszió, alkoholizmus, vagy önpusztító hajlam. További érdekességként tartható számon az a megfigyelés is, hogy a művészek körében szembetűnőbbek a lelki élet kóros jelenségei, mint a tudományosban. Mindez számokkal kifejezve: a híres költőknél több mint 87 százalék a tapasztalt pszichopatológiás tünetek aránya, míg a kimagasló tudós egyéniségek esetében mindez 28 százalék.

A géniuszokról megállapították, hogy nem csak a tehetségük, hanem az ego-erejük, a metakogníciójuk és az önállóságra törekvésük is markáns. Simonton és kutatótársainak konklúziója az, hogy az általában lángelmének tartott egyének között elenyésző a valóban kórosnak bizonyuló esetek aránya. Sőt – mint hozzátette – a pszichózis, az idegrendszeri megbetegedés nem előmozdító, hanem egyenesen gátló tényezője az alkotó szellemnek, a kreatív kifejezésnek. Bár a zsenialitás feltérképezése közben a legkevésbé sem beszélhetünk általánosságokról, a kutató érdemesnek tartja lejegyezni, hogy a magas kreatív önkifejezés egyfajta „dobozon kívüli gondolkodásra” („think outside the box”) való hajlandóságot igényel.

Többek között ennek a képességnek és nyitottságnak köszönhetően tudják kiötleni és megvalósítani a korábban valószerűtlennek vélt dolgokat. Ilyen mérvű alkotói vágy mellett érthetőek az olyan igények és jellemvonások, mint a decentralizált figyelem, a szerteágazó gondolkodás, vagy éppen a látványos függetlenség vágy.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jeges teák változatosan

Lassan kopogtat az ajtón a forró nyár, így gyakrabban támad kedvünk hűsítő-frissítő, igazán jól eső hideg vagy jéghideg italokat fogyasztani. Az otthon kevert jeges teáknak számos előnyük van, hiszen amellett, hogy könnyen elkészíthetjük azokat, a kreativitásunkat is szabadon engedhetjük. És még valami: a magunk gyártotta jeges teák egészségesebbek lehetnek boltban vásárolt társaiknál, mi több, olcsóbbak is.

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?