2021.03.03. 15:15:25 9557 281

4 tényező, amit jó figyelembe venni, mielőtt növényi étrendre térsz át
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az élelmiszer az üzemanyagunk. A jól megtervezett növényi alapú étkezés pedig minden életkorban támogathatja az egészséget. Van, aki egészségügyi, van, aki környezetvédelmi, míg mások etikai okból lépnek a vegetáriánus vagy hovatovább vegán étrendre.

Színes zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes zöldségek

A legfontosabb dolog a húsmentes étkezésre való áttérés előtt, hogy pontosan meg tudjuk határozni, hogy számunkra milyen mikro- és makrotápanyagból mennyi a megfelelő mennyiség. (A makrotápanyagok az energiát szolgáltató vegyületek pl. szénhidrátok, fehérjék és zsírok, míg a mikrotápanyagok alatt az ásványi anyagokat, a vitaminokat és az egyéb hasznos vegyületeket értjük.) Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az idő múlásával táplálkozási szükségleteink nagyban változnak, ezért rövid időnként felül kell vizsgálnunk a magunkra szabott étrendünket is! A 65 év felettiek szervezetének pedig már kifejezetten speciális igényei vannak, ezért leginkább az ő szemszögükből vizsgáljuk meg, mire kell figyelni növényi étrend folytatásakor:

1. Fokozottan figyelj a fehérjebevitelre!

Az idősebb felnőtteknek több fehérjére van szükségük a testfunkciók és az egészségmegőrzés érdekében, ezért a testtömegenként 0,75 g napi fehérjét az idő múlásával egészen 1,2 g/testtömeg-kilogramm mértékig kell majd emelnünk. Akinek pl. betegség miatt több energiára van szüksége, annál ezek a számok jóval magasabbak lehetnek! Ajánlott növényi fehérjeforrások: tofu, csicseriborsó, szója, vese- és vörösbab, lencse, vadrizs, dió és egyéb magvak. Aki csak a húst száműzte, iktasson be tojást és tejtermékeket e célból főként reggelre.

2. Vitaminozz: Fontos a B12-vitamin, a kalcium és D-vitamin!

Vörösvérsejtjeink előállításához napi 1,5 mikrogramm B12-vitaminra van az embereknek szüksége. Ha a hús mellett, nem eszel néha halat vagy tojást sem, nem egyszerű pótolni a szükséges minimum mennyiséget, fontolóra kell venni a kiegészítők szedését. A csontok jó állapotának megőrzéséhez idős korban napi 10 mikrogramm D-vitamin szükséges (Ez az immunrendszer megfelelő működését is segíti!), míg a napi 700 mg kalcium 50-55 év felett már nem elegendő: napi 1200 mg-ra kell emelnünk. Ebben kalciummal dúsított ételeink segíthetnek. A D-vitamint tartalmazó kiegészítők legtöbbször állati eredetűek, helyettük D2-vitamint vagy zuzmókból származó D3-vitamint tudunk alkalmazni.

3. Egyél vasban gazdag ételeket!

A vas szintén a vörösvérsejtek előállításában játszik szerepet, idősebb korban napi 8,7 mg elengedhetetlen belőle. Ezért a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és a magvak étrendünk alapjait kell, hogy képezzék. A vas hatékony felszívódásának érdekében ilyenkor C-vitaminban gazdag ételeket (citrusfélék, brokkoli) is fogyasszunk.

4. Minden falat számít!

Étvágyunk a korunk előrehaladtával csökken, a kevesebb elfogyasztott ételből pedig nehezebb bevinni szervezetünkbe a szükséges tápanyagmennyiségeket. Hogy ne következzen be nem szándékos fogyás: - Minden étkezés során legyen fehérjeforrás az ételben. - Csempéssz több növényi tejet és joghurtot az étrendbe. - Dúsítsad leveseidet, püréidet növényi krémekkel és vegán sajtokkal. Az étrend összeállításánál kiemelkedően fontos, hogy ne adjunk esélyt hiánybetegség kialakulásának, ehhez, mint látjuk, természetesen táplálékkiegészítő beiktatására is szükség lehet. Emiatt - és a komoly étrendváltás előtt amúgy is - konzultálnunk szükséges orvosunkkal vagy dietetikussal!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.